Politiek Buitenland

Russische minister Lavrov maakt Holocaust-vergelijking, Witte Huis woest

18-01-2023 20:29

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov. Bron: Hussein Eddeb via Shutterstock

Moskou, 18 januari (Reuters) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kreeg woensdag een scherpe berisping van het Witte Huis omdat hij zei dat de Verenigde Staten een coalitie van Europese landen hadden gevormd om “de Russische kwestie” op te lossen op dezelfde manier als Adolf Hitler een “definitieve oplossing” had gezocht om de Europese Joden uit te roeien.

“Hoe durft hij iets te vergelijken met de Holocaust, wat dan ook. Laat staan een oorlog die zij zijn begonnen,” zei John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis.

‘Eindoplossing’

Lavrov, die vorig jaar internationaal furore maakte met opmerkingen over Hitler, zei dat Washington dezelfde tactiek toepast als Napoleon en de nazi’s door te proberen Europa te onderwerpen om Rusland te vernietigen.

“Met Oekraïne als volmacht”, zei hij, “voeren zij oorlog tegen ons land met dezelfde opdracht: de ‘eindoplossing’ van het Russische vraagstuk.”

“Net zoals Hitler een ‘eindoplossing’ wilde voor het Joodse vraagstuk, zeggen westerse politici nu duidelijk dat Rusland een strategische nederlaag moet lijden.”

De ‘Endlösung‘ was Hitlers blauwdruk voor de Holocaust, die leidde tot de systematische moord op 6 miljoen Joden en leden van andere minderheden.

‘Werkelijk beledigende manier’

Lavrov heeft al eerder verontwaardiging gewekt met opmerkingen over Hitler. Afgelopen mei zei hij dat de nazileider “Joods bloed” had, wat tot boze protesten uit Israël leidde.

“Het is bijna zo absurd dat het niet de moeite waard is om erop te reageren, behalve de werkelijk beledigende manier waarop hij ons in termen van Hitler en de Holocaust probeerde te plaatsen,” vertelde Kirby aan verslaggevers tijdens een briefing.