Buitenland

Franse holocaustontkenner Vincent Reynouard (53) opgepakt in Schotland

15-11-2022 17:38

Auschwitz Holocaust Shoa
Auschwitz. Foto: Pixabay.

LONDEN (AP) – Een Franse holocaustontkenner die is veroordeeld op grond van de Franse anti-nazi-wetgeving is in Schotland gearresteerd nadat de autoriteiten twee jaar naar hem hadden gezocht, zei de politie dinsdag.

Police Scotland zei dat Vincent Reynouard donderdag in Fife, ten noorden van Edinburgh, werd gearresteerd in opdracht van de Franse autoriteiten, en dat hij dezelfde dag voor het Edinburgh Sheriff Court verscheen.

Onderzoekers van het Franse bureau voor haatmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid werken al enige tijd samen met ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk om Reynouard op te sporen.

Antisemitische berichten

Reynouard, 53 jaar, is meerdere malen veroordeeld voor ontkenning van de Holocaust, een strafbaar feit in Frankrijk. Zijn laatste veroordeling hield verband met een reeks antisemitische berichten op sociale media. Hij kreeg een gevangenisstraf van vier maanden in november 2020 en nog eens zes maanden in januari 2021.

Een Franse gerechtelijke functionaris bevestigde dat Frankrijk om de uitlevering van Reynouard vraagt, maar weigerde verdere informatie te verstrekken.

De Campaign Against Antisemitism, een Britse organisatie zonder winstoogmerk, verwelkomde de arrestatie en beschreef Reynouard als een “verachtelijke holocaustontkenner die herhaaldelijk door Franse rechtbanken is veroordeeld”.

De liefdadigheidsinstelling zei dat hij naar verluidt in het Verenigd Koninkrijk woonde en werkte als privéleraar. Zijn eerste veroordeling voor holocaustontkenning was in 1991 voor het verspreiden van folders waarin het bestaan van gaskamers in concentratiekampen werd ontkend.