Binnenland

70% Nederlanders: ‘VvMU niet bedoeld om geloofsovertuiging te kwetsen’

31-08-2023 07:11

Nederlanders zijn verdeeld over de vrijheid van meningsuiting, zo blijkt uit een SCP-onderzoek. Terwijl bijna de helft vindt dat de vrijheid van meningsuiting sterker beschermd moet worden, meent 70% dat deze vrijheid niet mag leiden tot het kwetsen van iemands geloofsovertuiging, een stijging ten opzichte van vorig jaar toen dit percentage 58% was.

Lees ook: 70% Nederlanders: ‘VvMU niet bedoeld om geloofsovertuiging te kwetsen’

Deze dubbelzinnigheid over de vrijheid van meningsuiting is consistent met eerdere metingen.

Rechtse partijen

Aanhangers van rechtse partijen zijn vaker geneigd te vinden dat de vrijheid van meningsuiting beschermd moet worden, terwijl vooral aanhangers van CDA/CU vinden dat mensen niet gekwetst mogen worden in hun geloofsovertuiging.

“Vrijheid van meningsuiting wordt steeds beperkter, je kunt je openbaar nergens meer over uitspreken of je wordt gecanceld.”
(man, 21 jaar, hbo)

“Er kan nog maar weinig naast elkaar bestaan; je moet voornamelijk progressief en zeer ruim- denkend zijn. Mensen denken snel dat als je conservatief (christelijk) bent, je anderen veroor- deelt. Dat is niet het geval; je bent het alleen niet eens met sommige levenswijzen. Ik vind dat de mainstream linkse (vooral in Amsterdam) mening door mensen hun ‘strot’ wordt geduwd. Je mag een andere mening hebben; ook al is niet iedereen daar altijd blij mee. Dat is het mooie van vrijheid van meningsuiting.”
(vrouw, 22 jaar, hbo)

“Vrijheid van meningsuiting werkt alleen als je dat op een beschaafde en niet kwetsende manier brengt. Vrijheid van meningsuiting sec wordt als een te groot recht gezien (het recht om alles te zeggen en publiekelijk te vinden, zonder rekening te houden met anderen – zo werkt het niet in een gezin, gemeenschap, bedrijf of maatschappij.”
(man, 60 jaar, wo)