Buitenland

Yvo T. nu officieel verdacht van moord, ‘herinnert zich niets’

28-08-2018 13:09

Yvo T. is officieel verdachte van de moord op de Belgische politieman in Spa. De Nederlander beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn hechtenis is verlengd, meldt het parket in Verviers. T. heeft verklaard dat hij ‘een zwart gat’ heeft in zijn geheugen over de periode rond de fatale schietpartij.

De 36-jarige T. werd zaterdagnacht met twee landgenoten geweigerd in een café in Spa, waarna ze in een taxi stapten. Bij een controle schoot hij volgens de Belgische justitie de 38-jarige inspecteur van politie Amaury Delrez in zijn hoofd. Yvo T. had volgens een parketwoordvoerder al bij het café laten zien dat hij een vuurwapen bij zich had, waarop omstanders de politie belden.

T. wordt ook verdacht van de een moordpoging op een andere politieman. De politie wist hem zeven uur na de schietpartij aan te houden in een bos bij Spa.

Volgens T. kan hij zich niets meer herinneren de hele periode tussen het incident bij café Havana en zijn uiteindelijke arrestatie. Hij was zondag te veel onder invloed om aanspreekbaar te zijn en werd uiteindelijk gisteren pas verhoord. De medeverdachten van T., onder wie naar verluidt een broer, zijn gisteren ook aangehouden in Nederland. Zij worden overgeleverd aan België. Yvo T. zelf wordt alom gezien als de hoofdverdachte.

DE betrokkenheid van de andere twee verdachten bij het incident wordt onderzocht. In de taxi zaten al twee andere personen, die zich maandag hebben gemeld bij de politie. Deze getuigen zullen worden verhoord. Daarnaast heeft de Belgische politie Nederland toestemming gevraagd om getuigen te horen die aanwezig waren in het vakantiehuisje waar T. zijn toevlucht had gezocht. Het betreft mensen die in Nederland wonen.

Buurtbewoners omschrijven Yvo T. als een man ‘met veel problemen’. Hij zou in het Limburgse Schinnen bij zijn ouders in een caravan in de tuin wonen. De Limburger zou al eens eerder betrokken zijn geweest bij geweldsincidenten.

(TPO/ANP)