Politiek

Syrische terrorist die opdook in De Balie langer vast

02-11-2018 16:00

De 32-jarige Syriër die vorig jaar ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald.

Lees ook – Terrorist die opdook in De Balie aangehouden wegens ‘potentiële dreiging’

De man is deze week in Amsterdam opgepakt en zit vast op verdenking van terroristisch geweld. Hij zou hebben gevochten voor de groepering Jabhat al-Nusra, die verwant is aan terreurbeweging al-Qaeda. Volgens het OM is de man mogelijk betrokken geweest bij aanslagen in Syrië die veel levens hebben geëist.

Syrische activisten wezen de man in de Balie aan als extremist. Hij dook in september vorig jaar op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (ISIS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem.

Enkele maanden na het tumult bij De Balie gaf de man interviews aan de Volkskrant en tv-programma Nieuwsuur, omdat hij zijn naam wilde zuiveren. “Ik heb mijn leven hier, mijn werk. Dit kan alles kapot maken”, zei hij. De man, die zichzelf Aziz noemde, zei in een Amsterdams café te werken.

ANP