De gemeente Amsterdam laat een deel van de leerlingen van het omstreden Cornelius Haga Lyceum elders onderbrengen. In een brief aan de ouders heeft het gemeentebestuur maandag gemeld dat de leerlingen worden gehuisvest in een leegstaand schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat in de hoofdstad.
Dat blijkt volgens wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) “nu de enige realistische locatie” te zijn, nadat gemeente en schoolbestuur het eerder oneens waren over het bijbouwen van extra klaslokalen bij de islamitische school.
Het schoolgebouw aan de Reinaert de Vosstraat is volgens Moorman “voor langere tijd beschikbaar en kan daarmee een duurzame oplossing zijn voor de huisvestingsbehoefte van het Cornelius Haga Lyceum”. Minister Arie Slob (Onderwijs) is over de maatregel geïnformeerd. Slob eist dat het Cornelis Haga Lyceum binnenkort een nieuw bestuur krijgt. Gebeurt dat niet, dan trekt Slob de financiering in.
De Onderwijsinspectie oordeelde vorige maand hard over de school. Het bestuur brengt de school en de leerlingen schade toe door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren, concludeert de inspectie. Verder constateerde de Onderwijsinspectie dat leerlingen de waarde van democratie en rechtsstaat niet meekrijgen en is er sprake van financieel wanbeleid.
Het college roept “in het belang van de duurzame ontwikkeling van de school, haar medewerkers en haar leerlingen” het huidige schoolbestuur op onverwijld en volledig gehoor te geven aan de minister van Onderwijs en de Onderwijsinspectie.
De advocaat van het Haga Lyceum in de huisvestingskwestie, Jan-Willem van Kleef, bevestigt de ontvangst van de brief. Volgens hem zal het huidige schoolbestuur zich beraden over het huisvestingsvoorstel. Een nieuw bestuur komt er wat betreft de school niet. De advocaat van het Haga in de zaak rond de Onderwijsinspectie, Wouter Pors, zegt dat het zittende bestuur in beroep gaat tegen de aanwijzing van de minister een nieuw schoolbestuur aan te stellen.
ANP