Media & TV

TPO’s artist in residence Daan Samson en Grolsch-CEO brouwen vloeibaar kunstwerk

29-12-2019 17:03

In oktober werd het al op TPO aangekondigd. TPO’s artist in residence Daan Samson ging een langdurige alliantie aan met Andrei Haret, dé topman van Grolsch. Vlak voor de feestdagen kwam het participatie-kunstproject tot een afronding. Op het podium van het Concordia Theater presenteerden de twee hun gezamenlijke eindkunstwerk. “In harmonie creëerden wij een sprankelend bier. In dit vloeibare kunstwerk zijn elementen samengevat van datgene wat wij in het leven belangrijk vinden” spraken Haret en Samson. De cultuurredactie van TPO was in Enschede aanwezig en trakteert op foto’s en toelichting.

Met haar cultuurtraject Couplet 2.0 koppelt kunstpodium Concordia regelmatig een kunstenaar en een inwoner van Enschede aan elkaar. De presentatie-reeks is los gebaseerd op de tentoonstellingen die Rudi Fuchs onder de titel ‘Couplet’ organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daan Samson werd voor de tweede Enschedese aflevering geselecteerd. Hij zag een ideale kunst-metgezel in Andrei Haret, de Grolsch-topman die in het Roemenië van de jaren 70 en 80 is opgegroeid. “In zijn jeugd waren voedseltekorten en lange rijen voor de winkels gewoon” aldus Daan Samson. Via televisieprogramma’s uit het Westen leerde hij de betekenis van vrijheid van meningsuiting en vrije handel kennen. Precies de verworvenheden waaromheen ik zo graag mijn kunstprojecten organiseer. Sinds september hebben wij gewerkt aan een kunstwerk waarmee we een hulde aan het thema’ voorspoed’ konden brengen.” 

Sinds september hebben Samson en Haret samen veel tijd doorgebracht. De ‘welvaartskunstenaar’ en de ‘algemeen directeur’ zijn gaan hardlopen, hebben het Rijksmuseum Twenthe bezocht en experimenteerden in de brouwerij met het combineren van smaken. “Ik koester de gesprekken die ik met Andrei heb gevoerd” zegt Daan Samson. “Overduidelijk is hij een zakenman, maar hij blijkt ook een begripvolle werkgever, gezinsman en een vriend. Van allerhande opsmuk is hij niet onder de indruk, en graag steekt hij zelf de handen uit zijn mouwen. Dat laatste bleek tijdens de kook-workshop die wij bij het Roombeekse ‘Gastrobar bij Rozendaal’ hebben gevolgd. Onder leiding van hun chefkok is er door Andrei en mijzelf de bourgondische klassieker ‘Beef Wellington’ klaargemaakt. We hebben geleerd hoe je zogenoemde ‘duxelles’ bereid, een smeuïge champignonpasta waarmee Andrei en ik een groot stuk runderbiefstuk in bladerdeeg konden rollen. Een goudgeel ovengerecht was het eindresultaat van die cooking clinic, en onder het genot van een schuimend glas Grolsch hebben wij heerlijk zitten eten.

Donderdag 19 december werd er een punt gezet achter de drie maanden durende collaboratie. De Enschedese cultuurwethouder Jeroen Diepemaat (VVD) kreeg het eerste exemplaar van de kunst-editie ‘Grolsch COUPLET 2.0 – Andrei Haret & Daan Samson’ overhandigd.

Ons bier is een monumentaal kunstwerk, dat gebotteld is in een grote 70 cl fles. Het verschijnt in een exclusieve oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren, en is verpakt is een koker waarop foto’s te zien zijn waarmee ‘signature photographer’ Jeronimus van Pelt de afgelopen maanden onze samenwerking heeft vastgelegd. De vloeibare creatie is gebaseerd op de raakvlakken tussen onze levensvisies. En het heeft tonen van onze beider karakters. Andrei en ik bleken het erover eens dat goede kunst genot, verlichting en verwondering brengt, en dat de verworvenheden van onafhankelijkheid, bloei en karakter kostbaar zijn. Regelmatig hebben wij op die thema’s een toast gebracht. En met ons afsluitende kunstwerk brengen wij daar nu dus een échte ovatie aan.” 

In de expositieruimte van Concordia is tot en met twaalf januari één exemplaar uit de gelimiteerde oplage te bekijken, tezamen met de project-foto’s. 

Foto’s: Jeronimus van Pelt