Politiek

HP/De Tijd: Rechterhand van Thierry Baudet Freek Jansen ‘relativeerde Holocaust’

26-05-2020 17:34

Freek Jansen, de rechterhand van Thierry Baudet in de Tweede Kamer en voorzitter van de jongerenafdeling JFVD van Forum voor Democratie (FvD) wordt door een oud-werkgever beschuldigd van het ‘relativeren’ van de Holocaust en het verheerlijken van de economische politiek van het Derde Rijk.  Ook werd hij verdacht van vervalsing van het mailadres van toenmalig Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA). Dit blijkt uit rechtbankstukken die in bezit zijn van HP/De Tijd.

Lees ook – Top Forum voor Democratie wist wel van antisemitisme in appgroep JFVD

In maart 2017 verklaart de Drentse Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar (PvdA) tijdens een vergadering van de Provinciale Staten dat hij aangifte heeft gedaan wegens ‘identiteitsfraude’. Uit onderzoek blijkt dat de ‘valse mails’ van de toenmalige Commissaris van de Koning afkomstig zijn uit de gemeente Westland in Zuid-Holland. Tichelaar: “Wij hebben toen geconstateerd dat de burgemeester van Westland in kennis moest worden gesteld van die aangifte van identiteitsfraude van mij.”

In Westland leidt het spoor via burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) al snel naar twee ambtenaren die werkzaam zijn op de raadsgriffie. Eén van hen is griffiemedewerker Freek Jansen. Samen met een collega maakte de huidige beleidsmedewerker van Thierry Baudet in de Tweede Kamer een vals email-adres op naam van de Drentse Commissaris van de Koning.  Tichelaar verklaart nu dat hij de aangifte tegen Jansen en zijn collega vervolgens introk op dringend verzoek van burgemeester Van der Tak. Dit omdat het zou gaan om een ‘uit de hand gelopen grap’.

Op vrijwel hetzelfde moment is er sprake van een arbeidsconflict tussen de gemeente Westland en raadsgriffier Nico Broekema, de direct leidinggevende van Freek Jansen. Korte tijd na het intrekken van de aangifte wordt een onderzoek gestart naar het handelen van Broekema en legt Jansen tegenover Hofman bedrijfsrecherche een belastende verklaring af over zijn baas. Broekema reageert in de rechtbankstukken:

“Freek had een enorme belangstelling voor het Derde Rijk, de rol van Adolf Hitler, de Holocaust (die hij relativeert), de positie van Palestina en Israël. Hij kan lyrisch en fantasierijke verhalen over de aanvankelijke steun – zo ziet hij dat – die het Derde Rijk gaf aan de emigratie van vervolgde Duitsers naar Palestina vlak na de machtsovername van de nationaal-socialisten in 1933. Hij roemde het verdienmodel dat Hitler hieraan koppelde. Hij was gefascineerd door de economische formule in de dertiger jaren van de nationaal-socialisten en sprak meermalen zijn overtuiging uit dat dit tot een economisch succes en bestendiging van het systeem op wereldschaal had kunnen leiden als de militaire nederlaag van het Derde Rijk voorkomen had kunnen worden.”

Die rechtszaak loopt nog steeds. Wordt vervolgd.

Jurriaan Maessen – De dictatoriale tendensen en kitscherige krijgstaal van JFVD-voorzitter Freek Jansen