Opinie

Nijmeegse burgemeester Bruls: ‘Ik houd nooit ruggespraak met de minister over demonstraties’

04-06-2020 18:55

Oh, ja, zo kan het ook. Niet balen van de brisante inhoud van de giftige appjes die superspreadeventburgemeester Halsema naar minister Grapperhaus stuurde maar vooral balen van het feit dat iedereen er nu kennis van kan nemen. Want bestuur zó openbaar maken dat het ook echt openbaar wordt, dat moeten we niet willen met z’n allen. Zegt de Nijmeegse burgemeester Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen De Gelderlander.

“Moet ik nou zo’n encrypted telefoon nemen? Ik zei al tegen Grapperhaus: ik begrijp dat we nu niet meer met elkaar moeten appen”, zo ventileert Bruls passief zijn agressie in de Geldersche circulaire. “Bestuurders die elkaar de maat nemen”, noemt Bruls het na aanvraag van Wilders naar buiten brengen van de appjes. En: “Is de Tweede Kamer nu ook mijn baas geworden?’.

Wel heeft Bruls een interessant puntje als hij zegt ‘geen ruggespraak’ te houden met de minister over het wel of niet laten doorgaan van een demonstratie omdat de driehoek altijd die beslissing neemt. Want waarom appte Halsema eigenlijk met de minister? Ze wist toch al dat ze hoe dan ook zelf verantwoordelijk is voor die demonstratie? Zocht ze wellicht iemand om achter te kunnen schuilen als de poep de ventilator zou raken? Dat verklaart in elk geval haar hysterische woede dat Grapperhaus haar ‘in de kou laat staan’. Is een minister soms meer betrokken met een demonstratie in Amsterdam dan met een demonstratie in Nijmegen? Vast niet.

Hiermee geeft Bruls trouwens zelf al antwoord op zijn eigen vraag: je hoeft als burgemeester helemaal geen verantwoording af te leggen over je eigen besluiten aan ministers of Kamerleden. Net zoals dat je als burgmeester gewoon je eigen boontjes moet doppen in plaats van ministers lastig vallen met je eigen besluiteloosheid.

Interessant lesje voor Halsema is dan vooral dit citaat van Bruls: “Als burgemeester houdt Bruls daar geen ruggespraak over met de minister. ‘Dat heb ik nog nooit gedaan. zegt Bruls. ‘En dat zal ik ook nooit doen. Daar is ook geen enkele reden voor’.”

Ongetwijfeld dat de Amsterdamse gemeenteraad (minus de PvdA en GroenLinks) nu erg benieuwd is naar de dwingende reden voor Halsema om wél ruggespraak te houden met de minister. Want die zal Halsema dan wel hebben. Toch?

TOCH?