Politiek

Femke Halsema neemt opmerking over ‘rechts Nederland’ terug

10-06-2020 16:28

Femke Halsema. (Screenshot RTL Nieuws)

“En ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet.” Het was één van de opmerkelijke mededelingen van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema in het inmiddels beruchte WhatsApp-gesprek dat ze tijdens de uit de hand gelopen antiracisme demonstratie op maandag 1 juni voerde met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA). Uiteraard kwam de kwestie aan de orde tijdens het spoeddebat woensdag dat nog steeds gaande is. Het koste wat duwen en trekken maar ze neemt de opmerking uiteindelijk toch terug.

Livestream – D-Day voor Femke Halsema

Eerder op de dag had fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen Wil van Soest Halsema al verweten ‘meer politica dan bestuurder, meer activiste dan burgemeester, meer bezig met beeldvorming dan de inhoud’ te zijn. Na vragen van VVD-fractievoorzitter Marianne Poot over de specifieke opmerking sprak Halsema als oorzaak van ‘enige verhitting’ tijdens de conversatie met Grapperhaus  en noemde haar opmerking wellicht ‘wat hoekig’. “Daar wil ik het bij laten.” Daar nam CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma geen genoegen mee, hij wilde dat de burgemeester de opmerking zou terugnemen. En zo geschiedde:

“Ach, ik wil dat best terugnemen. Zo ingewikkeld is dat niet.”

Waarvan akte.

Pikant is echter dat Halsema haar conversatie met Grapperhaus als ‘privé’ kenschetste. Maar er bestaat niet zoiets als ‘privé’ voor communicatie tussen bestuurders. Iets waar Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga fijntjes op wees. Halsema was namelijk zelf begonnen over de de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met de opmerking tegen Grapperhaus: “Deze wilde je vastleggen voor de wob.”

De Raad van State oordeelde namelijk in maart 2019 dat zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder die Wob. “Het maakt daarbij niet uit of dat op zakelijke of privételefoons gebeurt.”

Lees ook – Femke Halsema zat tijdens demonstratie met driehoek te appen maar wil die apps niet vrijgeven