Bonusquote – Johan Derksen buigt niet voor kritiek: ‘Morgen is er weer een andere rel’

19-06-2020 13:15

Johan Derksen (Screenshot Veronica Inside)

Met update – Iedereen en z’n oude moeder is boos op Johan Derksen omdat hij onlangs een grap maakte over rapper Akwasi in het programma Veronica inside. Nota bene in een breder exposé over racisme en discriminatie, maar die nuance ging al snel verloren in een tsunami van deugdrift. Ondertussen roeren de adverteerders zich. Maar Derksen laat zich de pis niet lauw maken, blijkt uit een interview met het AD vrijdag. Enkele hoogtepunten:

Derksen over vrijheid van meningsuiting

“Weet je, ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik. (-) Dit is weer een storm in een glas water die wel overwaait. Morgen is er weer een andere rel. Dat gaat vaker zo.”

Derksen over De Grap

“Ik rijd al 22 jaar na de uitzending naar huis en soms heb ik weleens het idee: dat had ik beter niet kunnen zeggen – maar ik vond dit grapje eigenlijk niet eens zo heel slecht. Voor mijn doen hè. Die Akwasi is voortdurend in het nieuws met zijn geschreeuw en gejammer. En toen daar die verklede Zwarte Piet in beeld kwam – die speelde met zijn leven – zei ik: ‘Weet je wel zeker dat het Akwasi niet is’. En ach, dat kun je een slechte grap vinden, maar dat zal me een zorg zijn. Als je het hele programma hebt gezien, dan weet je dat wij afstand hebben genomen van het begrip racisme. Nu word je – omdat er een clipje van gemaakt is – weggezet als racist. Maar goed, de ene week ben ik homofoob, de andere week racist. Ik las ergens dat Akwasi het mentaal niet meer aankon en zich veertien dagen heeft opgesloten. Nou, ik kan je vertellen: ik ben er mentaal heel goed aan toe.”

Derksen over boze adverteerders

“Dat gaat vaker zo. Dan beginnen mensen drie dagen na ons programma te gillen. En denken commerciële jongens van bedrijven: wij kunnen niet achterblijven, maar ach, ik ga daar niet over.”

Uiteraard nog even de thermometer in het achterste van dat dekselse Twitter gestoken; #TeamJohanDerksen is trending.

Update 18.10 – Oranje doet Veronica Inside in de ban, met steun van KNVB


Briefje van Jan – Aan Johan Derksen

Bert Brussen – Ode aan rapper Akwasi, kunstenaar en poëet

Lees ook – Dossier Johan Derksen