Een eerste poging van voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) om gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire een schadevergoedingsregeling te beloven is rond 7 juni vorig jaar door de rest van het kabinet geblokkeerd. Snel en zijn ambtenaren kwamen tot de conclusie dat in de dossiers van de gedupeerde ouders veel meer mis was gegaan dan ze eerder hadden gedacht. Snel wilde ouders daarom direct de zekerheid geven dat de overheid met een schadevergoedingsregeling zou komen. De kosten zouden zo’n 4 tot 7 miljoen euro zijn. Maar Snel kreeg geen steun voor zijn voornemen, en bond in. Overige kabinetsleden vreesden precedentwerking. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag
De landsadvocaat adviseerde Snel sowieso de commissie Donner af te wachten. Als de Belastingdienst nog onbekende ouders ook zo heeft behandeld, kunnen die ook aanspraak maken op de regeling. Het is dus beter, vindt de landsadvocaat, om de commissie-Donner te laten uitzoeken of er niet te veel ouders onder die voorwaarden zouden vallen.
De beperking van de groep ouders door de commissie-Donner – die zo belangrijk was voor het kabinet – is ondertussen door de opvolger van Snel volledig losgelaten. Met instemming van datzelfde kabinet. De nieuwe staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) besluit half maart dat zo’n 20.000 ouders voor enige compensatie in aanmerking konden komen, precies waar de landsadvocaat voor waarschuwde.
Om de ruimere compensatie mogelijk te maken, heeft Van Huffelen met ingang van 1 juli de harde uitvoeringsregels voor toeslagen aangepast, en de verjaringstermijn voor getroffen ouders geschrapt. De kosten voor de verruimde compensatieregelingen worden geschat op 470 miljoen euro. De eerste uitbetalingen zullen deze maand plaatsvinden. De financiële risico’s en precedentwerking die voor de ministerraad reden was om Snel te blokkeren, zijn alsnog werkelijkheid geworden.
Lees ook – Belastingdienst-horror blijkt nog crimineler, nog dictatorialer, nog meer bananenrepubliek