Binnenland

CDA-lijsttrekkersstrijd: zowel Pieter Omtzigt als Hugo de Jonge sluiten FVD uit

14-07-2020 09:12

It giet oan.

Zeggen dat andere partijen dan de jouwe Nederland kapot willen maken, blijft niet zonder gevolgen.

Maandagavond gingen Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge met elkaar in debat. Inzet is het lijsttrekkerschap van het CDA. Een van de vragen die de heren politici voorgelegd kregen ging onherroepelijk over eventuele samenwerking met Forum voor Democratie.

Het dilemma was: samenwerking met Thierry Baudet of Lilian Marijnissen? Omtzigt koos voor SP-leider Marijnissen. Niet verwonderlijk, want hij heeft nauw samengewerkt met het SP-kamerlid Renske Leijten. Beiden beten zich vast in de Toeslagenaffaire.

Daarnaast wees Omtzigt er fijntjes op dat Thierry Baudet onlangs heeft verklaard dat alle partijen van VVD tot GroenLinks uit zijn op de vernietiging van Nederland. Omtzigt: “Ik ben niet zo van het uitsluiten. Maar ik zie hoe Baudet over het CDA gesproken heeft en daarmee is geen samenwerking mogelijk.”

De Jonge wilde geen keus maken tussen FVD en SP, maar herhaalde wel dat een CDA waar hij aan het roer staat nooit zal regeren met Forum voor Democratie. Thierry Baudet heeft FVD eigenhandig sterk naar rechts en de PVV getrokken, waardoor De Jonge direct flashbacks krijgt naar de traumatische samenwerking tussen CDA en PVV in het kabinet Rutte-I.

De Jonge: “Eindeloos gedoe. Eindeloos gelazer. Moeten we niet meer doen.”