Media & TV

Bol.com haalt antisemitisch boek ‘Hitlers diamanten’ uit assortiment

01-09-2020 17:36

Cover van het boek 'Hitlers diamanten'.

Webwinkel Bol.com heeft het boek Hitlers diamanten van uitgeverij Aspekt uit het assortiment gehaald. Dat laat het bedrijf dinsdag aan TPO weten. Woordvoerder Tamara Vlootman: “We bekijken dit boek nog, maar in de tussentijd is het offline gehaald.” Dat is gebeurd op verzoek van uitgeverij Aspekt, meldt uitgever Perry Pierik aan TPO. Maandag bleek dat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) bezwaar tegen het boek maakte omdat het ‘bol’ staat ‘van onverbloemde antisemitische complottheorieën’.

Update 2-9-2020 – Bol.com laat in een nadere reactie weten geen contact te hebben gehad met Aspekt. Vlootman: “We hebben contact met meerdere partijen die ons van advies voorzien over (de inhoud van) boeken, ook op het gebied van antisemitsme. Maar met deze uitgeverij heb ik op dit moment nog geen contact gehad.”

Lees ook – Het boek ‘Hitlers diamanten’ is antisemitisch geraaskal

Pierik besloot naar eigen zeggen maandag na de bezwaren van het CIDI het boek uit de markt te halen. “Een redacteur loopt er nu opnieuw doorheen. Ik verwacht dat we over tien dagen een nieuwe versie kunnen uitbrengen.” Aspekt is onder meer huisuitgever van het CIDI.

‘Hitlers diamanten’ is een verwijzing naar een dertien jaar oude mythe van de auteur Karl Hammer Kaatee alias Karl Hammer. Die schrijft fictie, verkocht als ‘echt gebeurd’. In De tranen van de wolf. Zoektocht naar de diamanten van Hitler en het goud van de nazigroep Werwolf (2007) drukte Hammer een muziekpartituur af, waarin een code verwerkt zou zijn, die zou leiden naar een schatkist, gevuld met diamanten. De herkomst van die muziekpartituur is in nevelen gehuld en het is een totaal oncontroleerbaar verhaal.

In Hitlers diamanten geschreven door Theo Beenen die naar eigen zeggen het Enigmacollectief vertegenwoordigt, wordt gesteld dat in Fulpmes, een plaatsje in Oostenrijk, onder een kerk een reusachtige geheime graftombe zou zijn. Daarin zouden Hitler en zijn vrouw Eva Braun opgebaard liggen temidden van allerhande schatten: tweeduizend kilo aan goud, diamanten ter waarde van één miljard dollar en kunstwerken, waaronder het verdwenen paneel van ‘De rechtvaardige rechters’ van de gebroeders van Eyck en de sedert de oorlog vermiste barnsteenkamer uit het Russische Catharinapaleis.

Maar het overgrote deel van het boek is vooral een poging de wereld te overtuigen van het bestaan van een groot Joods-protestants vrijmetselarij-complot gericht op de wereldoverheersing, compleet met een paginalang betoog dat de antisemitische complottheorie de Protocollen van de Wijzen van Zion wel degelijk authentiek zijn.

Pierik – die zelf de redactie over het boek deed – zit met de kwestie in zijn maag. “Het ging mij met name om de puzzel van de partituur. We hadden ook duidelijker kunnen zijn dat het boek fictieve elementen bevat.”

Lees ook – De meest bizarre beweringen en quotes uit ‘Hitlers diamanten’