Politiek

Boek ‘Hitlers diamanten’ definitief uit de handel en het komt ook niet meer terug

14-09-2020 19:34

Cover van het boek 'Hitlers diamanten'.

Eerder deze maand toonde Bart FM Droog op TPO aan dat het boek Hitlers diamanten uitgebracht door uitgeverij Aspekt uit antisemitisch geraaskal bestaat. Webwinkel Bol.com haalde het werkje vervolgens uit het assortiment, het CIDI tekende bezwaar aan bij haar huisuitgever. Uitgever Perry Pierik zei daarna tegen TPO dat een redacteur opnieuw door het boek zou lopen en een nieuwe versie in het verschiet lag. Maar nu is het dan toch Schluss: de uitgever staat niet meer achter het boek, heeft het Centraal Boekhuis gevraagd de distributie te stoppen en alle bestaande exemplaren zijn vernietigd.

Die bevestiging hebben we overigens niet van Pierik zelf maar van zijn vader (!).  De afgelopen dagen belden we meermaals naar de uitgeverij in Soesterberg maar werden keer op keer doorgeschakeld naar – ‘Mocht u een stukje willen schrijven, noem mij dan maar Pierik Sr.’ – Pierik Sr. Pierik de Oude werkt formeel niet voor de uitgeverij maar beschouwt zichzelf wel als een ‘vrijwilliger’.

Wat Pierik Sr. betreft is het niet zo ingewikkeld. Het is gewoonweg niet goed gegaan met dit boek, het had nooit mogen worden uitgegeven. Er was geen sprake van kwade opzet en wat Pierik Sr. betreft wil hij de kwestie zo snel mogelijk achter zich laten. “We wilden niemand kwetsen, dat zit niet in ons.”

Deftige reactie, Aspekt is een kleine onafhankelijke uitgeverij. In tijden van corona en ontlezing is het een wonder dat het uitgeefhuis nog bestaat. Conclusie: Aspekt door het stof en een belofte van beterschap betoond. Supermooi, jammer dat Pierik Jr. dit niet zelf aandurfde tegen TPO te zeggen maar een kniesoor die daar op let.

Wie nog niet met de zaak klaar is, is auteur Theo Beenen. Die laat aan ons weten:

“Verder zijn wij u, zeker na de onheuse en beledigende uitingen van uw zijde, geen enkele uitleg verschuldigd en zullen nu de zaak vergezeld van onze bewijsstukken in handen geven van een ter zake kundig advocatenkantoor. U kunt hun correspondentie spoedig tegemoet zien.”

Dat is inmiddels een week geleden, we hebben nog niets gezien. Dat geldt eveneens voor het bewijs dat onder het kerkje in het Oostenrijkse Fulpmes een reusachtige geheime graftombe zou liggen waarin Adolf Hitler en Eva Braun opgebaard liggen temidden van allerhande schatten: tweeduizend kilo aan goud, diamanten ter waarde van één miljard dollar en kunstwerken, waaronder het verdwenen paneel van ‘De rechtvaardige rechters’ van de gebroeders van Eyck en de sedert de oorlog vermiste barnsteenkamer uit het Russische Catharinapaleis.

Het hele dossier leest u terug op de site van Bart FM Droog.

TPO.NL/OK