Binnenland

Van Dissel: ‘Tweede golf komt uit Spanje en Zuid-Frankrijk en mondkapjes hebben amper effect’

03-10-2020 12:28

RIVM-chef Jaap van Dissel.

Terwijl Spanje wakker ligt over de vele Nederlandse coronabesmettingen wijst het RIVM weer terug naar Spanje als oorzaak daarvan. Volgens het populaire Rijksinstituut is de tweede golf met name veroorzaakt door jongeren die het virus na een vakantie mee hebben genomen uit Zuid-Frankrijk of Spanje. Door feesten en studentenhuizen zouden de virusvakantiegangers het virus verder hebben verspreid. Via de jongeren raakten dan weer ouderen besmet, die op hun beurt weer collega’s op werk aansteken. Als gevolg van familiebezoeken komt het virus dan weer terecht in de verpleeghuizen.

Volgens viroloog des vaderlands Jaap van Dissel geeft dit verhaal ‘een duidelijke en geloofwaardige duiding van wat er nu gaande is’, dat stelt hij in een interview met de NOS. Grotendeels gebeurt nu hetzelfde als in maart toen het virus ons land binnenkwam via vakantievierders uit Noord-Italië.

Verder blijft Van Dissel er bij dat de mondkapjes weinig effect hebben op het voorkomen van de verspreiding van het virus. Het besluit is volgens hem genomen op basis van politieke overwegingen

“[…] Wij als OMT hebben beoordeeld dat de toegevoegde waarde, uitgaande van thuisblijven bij klachten en de anderhalve meter, buitengewoon gering is. […] Dat leidt bij ons tot de afweging dat we daar niet een positief advies over hebben uitgebracht. Dat er een ander besluit, op grond van politieke overwegingen, wordt genomen, dat zij zo.”

RIVM-modelleur Jacco Wallinga stelt dat het veel meer bewezen effect zou hebben om een avondklok in te stellen, een advies dat door de regering niet is overgenomen:

“Mensen lopen vooral besmettingen op via het werk, en jongvolwassenen via de horeca. En de maatregelen hebben het meeste effect bij de leeftijdsgroep met de meeste besmettingen: 20 tot 24-jarigen. Dus is het advies om horeca eerder te sluiten en een avondklok, zodat mensen dan niet door gaan feesten. We hebben gezien in het buitenland waar een avondklok is ingevoerd, dat het leidt tot een vrij scherpe kanteling.”

Wallinga beaamt in het gesprek met de NOS dat het veel had gescheeld als er eerder was ingegrepen toen de besmettingen weer sterk toe namen. Op de vraag waarom men niet eerder op de rem heeft getrapt verwijst hij sympathiek naar de politiek Den Haag:

“Het kabinet heeft ook aangegeven dat we niet bij elk rood lampje vol op de rem gaan trappen. Het reproductiegetal-lampje brandt al heel lang rood, al vanaf 1 juli. We hadden toen ook al kunnen ingrijpen. […] Maar voor deze vragen kun je het beste in Den Haag zijn.”

Aangezien de virusuitbraak net een ‘mammoettanker’ is zullen we nog minimaal 14 dagen moeten wachten voordat er een mogelijke afname in ziekenhuisopnames te zien kan zijn. Daarna gaan de experts weer kijken en nadenken:

“Ik denk dat daarna de opgave is om te kijken wat de meest geëigende versoepelingen zijn. Misschien moeten we gaan nadenken over de vakanties.”

Een hele geruststelling dat de beleidsmakers nu in ieder geval wel doorhebben dat het invoeren van heel weifelende maatregelen het beste effect heeft onder de bevolking.