Honderden vrouwen uit niet-westerse culturen worden massaal uitgescholden, gediscrimineerd en bedreigd omdat ze verkering hebben met iemand van een ander ras. Hier kwamen de jonge speurders van NOS Stories achter nadat zij zich hadden gestort op de virtuele wereld die Telegram heet.
Binnen deze WhatsApp kloon worden foto’s, video’s en persoonsgegevens gedeeld van jonge vrouwen die een relatie hebben met een man uit een andere cultuur. De bedoeling is om de meisjes zo te vernederen voor de familie en de rest van de gemeenschap. Het is immers 2020 en dan kan een relatie aangaan met een goed gespierde, humoristische en intelligente donkere jongeman als Marokkaanse natuurlijk echt niet.
Om aan deze virtuele schandpaal genageld te worden hoef je overigens niet eens een echte relatie met een exotische hunk te hebben. Gefilmd worden op straat met een zwart klasgenootje is al genoeg om als ‘negerhoertje’ op Telegram terecht te komen. Zo leert althans het verhaal van Samira:
“Mensen reageerden eronder met dingen als ‘hoer’ en andere nare dingen. Voor ik het wist kreeg ik allemaal berichtjes van mensen die me in die groepen hadden gezien. Het werd echt in tientallen groepen gedeeld, allemaal met heel veel bereik. En het ergste is: ik weet nog steeds niet wie het heeft gedaan.”
Sociologe Meryem Ajaoaou weet te vertellen dat er binnen bepaalde culturen nu eenmaal bepaalde taboes leven wanneer het om gemengde relaties gaat. Hierdoor verwachten bepaalde gemeenschappen bepaalde dingen van zowel de jongen als het meisje:
“Er zijn sterke verwachtingen voor meisjes in veel gemeenschappen. Als je niet helemaal voldoet aan die rollen, word je makkelijker slachtoffer van shaming.”
“De jongens die op Telegram meisjes exposen denken dat de verantwoordelijkheid van de groep op hun schouders ligt. Ze denken dat ze daarom het recht hebben om te shamen.”
Hopelijk verandert Telegram snel hun logo in een regenboog. Dat schijnt namelijk heel goed te werken tegen dit soort discriminatie.