Binnenland

Stadsdeelvoorzitters willen einde aan polariserend coronaschavot in Amsterdam

15-10-2020 13:30

Still via YouTube

Een intelligente lockdown. Gerichte maatregelen. Snel ingrijpen. Ze staan of vallen met de kwaliteit van de beschikbare informatie. In Nederland kunnen we daar helaas vaak slecht tegen. Dat vakantie vierende jongeren de oorzaak zijn van een piek is prima. Dat heel Nederland meekijkt over de schouders van Hersteld Hervormden vindt iedereen terecht. Maar oh wee als een keer blijkt dat het merendeel van de IC’s worden gevuld met niet-westerse allochtone patiënten. Dan is het land te klein en de verontwaardiging groot.

Stadsdeelvoorzitters Fenna Ulichki (West) en Maarten Poorter (Oost) gaan nog een stapje verder. In het Parool pleiten zij ervoor dat de gemeente per direct stopt met het publiceren van coronacijfers per stadsdeel. De twee maken zich namelijk niet alleen zorgen over het reproductiegetal van het virus, maar ook over het reproductiegetal van de polarisatie.

“Als er naar stadsdelen onderling gekeken wordt als ‘coronahaard’ en er onbewust met de vinger wordt gewezen, maakt dat burgers wantrouwend naar elkaar. De ene week heeft West de twijfelachtige eer de tweede plaats te behalen op het coronaschavot en zit het stadsdeel Nieuw-West op de hielen, de andere week kan het zomaar omgekeerd zijn.”

Het hele idee dat de plaatselijke bewoners het misschien zelf prettig vinden om te weten hoe hun wijk ervoor staat wordt genegeerd. Het gegeven dat een coronacijfer enkel een kwantitatieve registratie is en geen waardeoordeel komt ook niet bij het duo op. Het feit dat solidariteit niet op te wekken is door zomaar wat cijfers te censureren wordt al helemaal niet begrepen.

En waarom daar stoppen, stadsdeelvoorzitter Poorter en stadsdeelvoorzitter Ulichki? Zijn de verschillen in coronacijfers tussen Amsterdam en Amstelveen dan niet polariserend? Of tussen Nederland en Duitsland? Waarom zouden we überhaupt nog bijhouden waar het virus zich schuilhoudt en bij wie? De mensen zouden immers zomaar de verkeerde dingen kunnen denken.