Stel: je wilt Tweede Kamerlid worden. De meeste mensen melden zich dan aan bij een bestaande partij en hopen op een vliegende start. Meestal gaat dat niet zo hard. De PvdA heeft nog wel een afdelingsbestuurtje waar ze een secretaris zoeken om de tweemaandelijks bestuursvergaderingen te notuleren. Wellicht dat je na een tijdje in aanmerking komt voor een plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad en een enkeling mag later misschien door naar de Provincie. De kans dat je gemakkelijk vanuit het niets op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer komt is minimaal. Is er ook een andere route?
Die is er zeker: richt zelf een partij op. Je zou het politiek ondernemerschap kunnen noemen: je bent eigen baas, kunt je eigen team en programma samenstellen en zelf een mooie functie bemachtigen zonder dat je je hoeft te storen aan concurrenten en kandidaatstellingscommissies die een mening over je hebben. Het is voor velen een aansprekende gedachte: in 2017 schreven tientallen partijen zich in bij de Kiesraad om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Vaak viel het resultaat tegen: veel partijen haalden niet eens het stembiljet. Alleen DENK en Forum voor Democratie kwamen ook echt in de Kamer.
Door corona is het allemaal nog moeilijker geworden. Mensen mogen nauwelijks samenkomen, evenementen gaan helemaal niet door en op anderhalve meter flyers uitdelen is ook niet makkelijk. Daar komt nog een belangrijkere vraag bij: normaliter hebben veel kiezers al geen zin in nieuwe partijen, maar nu staat hun hoofd er wellicht helemaal niet naar. Corona soupeert alle aandacht op en als men al vertrouwen heeft in politieke oplossingen, komen die waarschijnlijk van vertrouwde gezichten uit Den Haag – waar immers alle politieke smaken al aanwezig lijken te zijn – en niet van nieuwelingen. Maar je weet het nooit.
De Kiesraad vermeldt inmiddels tientallen partijen die zich ooit eens voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben geregistreerd. Een lijstje: Atheïstisch Seculiere Partij, Partij voor Behoud van de Nederlandse Identiteit, Groen Rechts, Partij voor Jong en Oud, Ubuntu Connected Front, Vrij en Sociaal Nederland, Lokaal voor Democratie, Familie Partij, NCPN, De Burger Beweging, Jezus Leeft, Vrije Democratische Partij, Humanistische Partij Nederland, LibDem, Partij voor de Bomen, Healthy Earth, De Groenen, Lokaal in de Kamer, Libertaire Partij, Code Oranje, Bij1, Boer Burger Beweging, GO, NL Beter en nog veel meer.
We weten hoe het de meeste van deze partijen zal vergaan: we horen er nooit meer wat van, simpelweg omdat ze organisatorisch niets voorstellen. Ook als ze dat wel doen souperen de bestaande partijen alle media-aandacht op. Daarom ga ik het de komende maanden helemaal anders doen. Welke nieuwe partijen kennen we in Nederland en wat is hun toegevoegde waarde? Wie zijn de mensen achter deze initiatieven, wat willen ze, waar dromen ze van en hoe serieus zijn ze? Zijn het teleurgestelde PvdA’ers die daar geen baantje konden krijgen of zit er iets anders achter? Wat stellen ze precies voor?
Ik ben eigenlijk al aan deze serie begonnen. Ik schreef al over Esther van Fenema, die de partij NL Beter begon. Deze richt zich op betere zorg. Bij nadere beschouwing blijkt deze vooral te bestaan uit Van Fenema en een enkele andere verdwaalde geest. Het programma maakt een ongeïnformeerde indruk. Bij de Boer Burger Beweging is het nauwelijks beter: de initiatiefnemer is tevens partijvoorzitter en werd ook gekozen als lijsttrekker. Het programma getuigt van een gebrek aan basale politieke kennis en bovendien van een gebrek aan respect voor grondrechten van andersdenkenden. Zou het bij andere nieuwelingen beter zijn?
We gaan het de komende maanden zien. Alvast een oproep: mocht u een nieuwe partij zijn gestart en media-aandacht willen? Ik ben er voor u. Ik ontvang uw partijprogramma graag, inclusief de statuten en de kandidatenlijst. Ik kom graag met u praten over uw standpunten en bezoek graag uw online of offline campagne-evenement. De meest hoopvolle nieuwe partijen krijgen in de laatste weken voor de Tweede Kamerverkiezingen een interview op TPO. Dit alles ter meerdere eer en glorie van het feit dat iedereen in Nederland het recht heeft een eigen partij te starten.
Ik hoor graag van u.