Binnenland

Imam Elforkani van Blauwe Moskee stopt met vrijdagpreek na doodsbedreigingen

05-11-2020 13:42

Yassin Elforkani (Screenshot AT5)

Imam Yassin Elforkani, die het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar wil stellen, zegt sinds hij die oproep deed veel doodsbedreigingen te krijgen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de imam van de Blauwe Moskee dit weekend aangifte komt doen.

Volgens Elforkani komen de bedreigingen vaker voor maar neemt het nu nieuwe vormen aan:

‘Dat is niet voor het eerst. […] De politie heeft een heel dossier. Maar de laatste paar dagen word ik echt overstelpt met bedreigingen via sociale media en andere kanalen.’

Na overleg met het bestuur van de moskee heeft Elforkani besloten om voorlopig geen vrijdagpreken meer te houden. De voor moslims belangrijkste preek van de week zal voorlopig door een andere imam gehouden worden.

De oproep van de imam om godslastering opnieuw strafbaar te stellen kan rekenen op zowel bijval als kritiek. Burgemeester Halsema liet eerder deze week weten het ongepast te vinden dat Elforkani vlak na de recente terreuraanslagen de vrijheid van meningsuiting ter discussie stelt:

‘Onze vrijheid zit verankerd in onze grondrechten en daarop zijn geen compromissen mogelijk. Jihadisten en hun handlangers misbruiken de grondrechten met het doel ze te vernietigen. Dat mogen we niet toestaan. Anderen suggereren om de vrijheid van meningsuiting maar een beetje in te perken zodat niemand gekrenkt raakt. Onacceptabel. Weer anderen beweren dat we de vrijheid van godsdienst nu maar moeten inperken. Ook dat kan niet. Onze grondrechten en onze vrijheid zijn er voor iedereen en zijn ondeelbaar.’

Vanuit islamitische kring is er juist bijval. Een petitie die onlangs door een Haagse imam is opgesteld is inmiddels ruim 100.000 keer ondertekend.

Op Twitter deelde de imam donderdagochtend een bericht van de NOS over de docent die is ondergedoken omdat er in zijn lokaal een spotprent van de profeet Mohammed hangt. Sywert van Lienden bedankte de imam daar op sarcastische wijze voor.

Na een korte discussie kwamen ze overeen om ‘gelijk over te steken’ en beiden te betogen dat bedreigingen onacceptabel zijn. Sywert vroeg Elforkani een tweet van Marcouch te delen en de imam wilde dat Sywert stelling zou nemen tegen de bedreigingen aan zijn adres.