Binnenland

Facebook censureert TPO vanwege nieuwsbericht over Zwarte Piet

19-11-2020 13:32

Geen Zwart Piet, maar Haji Firuz

Na sinterklaascomités en donkergekleurde vrijwilligers die mee willen doen aan het sinterklaasfeest censureert Facebook nu ook de Nederlandse media. Het bedrijf vindt de tekst die TPO bij dit nieuwsbericht zette namelijk in strijd met de ‘richtlijnen voor de communicatie inzake haatdragend taalgebruik’. Wat er stond?

“Drammen helpt! Meerderheid Nederlanders is racismeverwijten helemaal zat en denkt dat Zwarte Piet helemaal zal verdwijnen.”

In het nieuwsartikel wordt bericht over het feit dat de Nederlandse bevolking denkt dat de zwarte kindervriend dankzij activistische groeperingen en de media zal uitsterven. Waarom u dit niet mag weten van Facebook is ons een raadsel. Het socialmediaplatform communiceert nu eenmaal amper met de wereld die zij steeds meer domineert. (Wanneer gaan jullie dit verstikkende monopoly eens openbreken EU? red.)

Wellicht was het ook helemaal niet de tekst bij het stukje dat er nu voor zorgt dat deze van Facebook verdwijnt, maar de screenshot erbij van een Zwarte Piet. Van de Amerikaanse internetgigant mag de Nederlandse pers namelijk alleen nieuwsfoto´s van Zwarte Piet gebruiken als deze begeleid wordt met een negatief foto-onderschrift. Zo kreeg de media onlangs een handig 1984-achtig handboek van Facebook met tips. Hierin stond onder andere:

“Als een foto met zwarte pieten is voorzien van de tekst ‘De stad Groningen heeft ervoor gekozen om vast te houden aan Zwarte Piet, ondanks maatschappelijke kritiek’, is de foto toegestaan. Een journalistiek medium, zoals krant of tv-programma, zou dezelfde foto niet mogen plaatsen als de tekst ‘Sinterklaas is gearriveerd in Groningen. Het feest kan beginnen!’ plaatst.”

Linksom of rechtsom, één ding is zeker: het artikel dat u van Facebook niet meer mag lezen via hun platform vertelt gewoon de waarheid; drammen helpt. Kijk maar hoe spastisch grote bedrijven als Facebook daarop reageren.