Politiek

Nog steeds leden met nazisympathieën actief bij FvD-jeugd

21-11-2020 11:20

Freek Jansen, voorzitter van JFVD en kandidaat-Kamerlid.

Nummer zeven op de lijst van Forum voor Democratie, Freek Jansen, lijkt er geen probleem mee te hebben dat in appgroepen van JFvD aan de lopende band antisemitische en homofobe berichten worden verstuurd. Nadat eerder aan het licht kwam dat de jongerentak van het FvD alles behalve fris bezig is, lijkt er toch weinig te zijn veranderd. Dat valt op te maken uit nieuwe screenshots die zijn uitgelekt, in bezit van Het Parool.

JFvD-leider Jansen, die een symbiotisch duo vormt met Thierry Baudet, lijkt zich meer te storen aan klokkenluiden dan aan antisemitisme, homofobie en het hebben van nazisympathieën. Eerder werd bekend dat hij na een rel over talloze uitgelekte nazi-appjes ervoor koos om niet de extreemrechtse wappies, maar juist de klokkenluiders te royeren.

Wel zijn destijds drie extremistische leden geroyeerd en drie anderen geschorst, maar dat lijkt, naar nu blijkt, weinig impact te hebben gehad. De vraag rijst of Freek Jansen überhaupt wel schoon schip wil maken. Eerder koos hij ervoor om een van de JFvD-radicalen niet te royeren, maar juist tot coördinator van Zuid-Holland te promoveren. Een opmerkelijke keuze, op zijn zachtst gezegd.

De met promotie ‘gestrafte’ boreaaljongere zou gezegd hebben dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’. Daarnaast zou hij ervan overtuigd zijn dat ‘het nationaalsocialisme de beste economische formule ooit had’. Dit soort uitspraken worden binnen veel organisaties aangemerkt als onwenselijk.

Het is een raadsel waarom en hoe Freek Jansen en zijn extreemrechtse kornuiten hiermee blijven wegkomen. Hij staat nog altijd op de Tweede Kamerlijst voor FVD. Zijn innige band met de steeds extremistischer Baudet doet het ergste vrezen.