Politiek

Top 5 Forum voor Democratie (minus Thierry Baudet) wil af van Freek Jansen

23-11-2020 16:32

De campagnebus van Forum voor Democratie in andere tijden.

De top van Forum voor Democratie (FvD) komt maandagavond bijeen voor crisisberaad. Naast Theo Hiddema willen kandidaat-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek (de nummers 3, 4 en 5) dat de omstreden JFVD-leider Freek Jansen vertrekt. Volgens geruchten speelt Theo Hiddema, de nummer twee van de partij, met het idee om zijn lidmaatschap op te geven, maar ondanks aandringen door verschillende media onthoudt hij zich van commentaar. Dat meldt het Parool maandag.

Annabel Nanninga: Onderzoek naar antisemitisme binnen JFVD is too little, too late

Update 17.33 – De bijeenkomst werd belegd na een brandbrief – ingezien door TPO – van prominente FvD’ers aan het partijbestuur van FvD. De ondergetekenden ‘hadden gezien de ernst van de situatie graag een fermere reactie van het landelijk bestuur gezien’. Ze willen dat JFVD ontbonden wordt maar wel een doorstart maakt ‘naar een jeugdvereniging met een nieuw leiderschap, nieuwe interne structuur en screening van nieuwe leden’.

Over Freek Jansen zijn de ondertekenaars duidelijk:

“Het gebrek aan leiderschap van Freek Jansen met betrekking tot de situatie in JFVD brengt zijn positie op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in het geding. Het is van het grootste belang dat er niet langer om de hete brij heen wordt gedraaid, maar dat er beraad wordt gepleegd en er daadkrachtig wordt opgetreden.”

Zaterdag werd bekend dat er nog steeds leden met nazisympathieën actief zijn bij de FvD-jeugd. Vervolgens kondigde het bestuur van JFVD zaterdagavond een onderzoek naar de kwestie aan dat wordt geleid door Paul Cliteur, Olaf Ephraim en Wybren van Haga.

Maar Thierry Baudet en Freek Jansen ‘hebben hun lot aan elkaar verbonden’ en ‘weigeren toe te geven’, aldus anonieme bronnen. “Freeks positie is onhoudbaar en de partij zou wel eens beter af kunnen zijn zonder Thierry als partijleider.” Het was Jansen die meeschreef aan de ‘boreale’ overwinningstoespraak die hij vorig jaar gaf na de Provinciale Statenverkiezingen, en die samen met hem aanschoof bij een diner met de extreem-rechtse ideoloog Jared Taylor. Als Freek Jansen weg moet, zo maakte Baudet dit weekend volgens meerdere leden duidelijk, ben ik ook weg.

Bassiehof – Zo ingewikkeld is het niet; neonazi’s gooi je uit je partij

Jurriaan Maessen – Freek Jansen is een van de weinigen die positie van Thierry Baudet als partijleider in gevaar kan brengen

Kijk ook – De video die je wist dat zou komen: Tierende Thierry in de FvD-bunker