Binnenland

Sidney Smeets (D66): Gaydar van IND te westers afgesteld voor Afrikaanse homo’s

03-12-2020 15:01

Foto vi: Quino Al

Onlangs werd bekend dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) honderden asielzoekers uit Oeganda onterecht een verblijfsvergunning heeft gegeven. De vluchtelingen zouden namelijk enkel homoseksualiteit hebben geveinsd om zo in Nederland te kunnen blijven. In Amsterdam werden hiervoor zelfs enige tijd cursussen gegeven om de Oegandezen te leren zich zo gay mogelijk te gedragen.

Volgens advocaat en kandidaat-Kamerlid voor D66 Sidney Smeets ligt de werkelijke situatie een stuk genuanceerder. In het NRC legt hij uit dat de schuld vooral bij de IND ligt, omdat deze er nogal stereotiepe opvattingen over homoseksualiteit op nahoudt. De dienst kijkt volgens Smeets bovendien met een veel te westerse bril naar de buitenlandse homoseksueel:

“Er is onvoldoende aandacht voor het feit dat het voor veel lhbti-asielzoekers nog niet zo eenvoudig is direct een geloofwaardig verhaal te vertellen. De redenen daarvoor zijn velerlei. Zo bestaat er vaak groot wantrouwen ten opzichte van autoriteiten. In het land van herkomst zijn het immers deze autoriteiten die lhbti’ers vervolgen.

Ook de aanwezigheid van een tolk uit dezelfde cultuur kan een asielzoeker terughoudend maken om over een geaardheid te spreken, aangezien die geaardheid in de eigen cultuur afgewezen wordt. Daar komt nog bij dat de wijze waarop lhbti’ers hun geaardheid ontdekken en beleven lang niet overal hetzelfde is als in het Westen.”

Smeets verwijst hierbij ook naar de casus van de Nigeriaanse lesbische asielzoekster Happy. Zij kreeg vanwege haar geaardheid kokendheet water over zich heen gegoten in het azc. De IND vond haar toch niet lesbisch genoeg voor een verblijfsvergunning, al bleek dat later weer een foutje. Op welke wijze de IND wel valse nichten kan onderscheiden van echte herenliefhebbers vertelt Smeets helaas niet.