Politiek

Yassin Elforkani vertrekt als imam bij omstreden Blauwe Moskee na bedreigingen

04-12-2020 14:07

Yassin Elforkani (Screenshot AT5)

Imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam stopt eind deze maand met zijn werk na aanhoudende bedreigingen. Dat zegt hij vrijdag tegen Het Parool. Een maand geleden maakte hij bekend dat hij ging stoppen met zijn vrijdagmiddagpreek. Nu verlaat hij de moskee, die hij zelf heeft opgericht, dus definitief. Het stoppen met de vrijdagse preek had te maken met zijn pleidooi voor wetgeving tegen godslastering.

Lees ook – Imam Blauwe Moskee Yassin Elforkani wil wetgeving tegen beledigen Mohammed

Elforkani zegt niet van plan te zijn zich in een andere rol bezig te gaan houden met de moslimgemeenschap. “Ik ben wel eens benaderd door een burgemeester met het idee in een andere stad net zoiets als de Blauwe Moskee neer te zetten. Maar ik vertrek als imam en ga andere dingen doen. Misschien een boek schrijven of de politiek in.” Elforkani zat in 2017 in de kandidaatstellingscommissie van de Amsterdamse PvdA voor de gemeenteraad.

Begin dit jaar vertelde oud-MIVD’er Ronald Sandee  in een verhoor van de  parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding dat de moskee in handen is van de Moslimbroederschap in Nederland.

Video – Annabel Nanninga herinnert Femke Halsema fijntjes aan eerdere uitspraken over Blauwe Moskee en Moslimbroeders