Binnenland

‘Koloniale standbeelden moeten veranderen in schandbeelden die schaamte veroorzaken’

10-12-2020 14:46

Foto via Nikola Rakic

Bij een gedeelte van het politieke spectrum is het sinds kort een hype om ‘besmette beelden’ te bestormen. Koloniale figuren worden hierbij van hun sokkels getrokken en nationale helden besmeurd.

Volgens kunstenaar Hans van Houwelingen is dit totaal fout. Hij gelooft niet in het omvertrekken van monumenten, maar in de kracht van schaamte. Zo opperde hij tijdens het eerste grote debat van het Stadscuratorium in Amsterdam:

“Maak van standbeelden schandbeelden. De schaamte die ze veroorzaken laat ruimte ontstaan om anders met de geschiedenis om te gaan.”

Vrijwel alle debatdeelnemers waren het er over eens dat kunst kan bijdragen aan een veilige en inclusieve openbare ruimte. Helaas herkennen veel Amsterdammers zich nog steeds niet in de beelden van rijke aristocraten die honderden jaren geleden leefden.

Sommige historische monumenten in Mokum bedreigen hierdoor zelfs mensen, omdat ze ‘een besmet tijdperk eren of een persoon die verantwoordelijk is voor de vrijheidsberoving of zelfs dood van voorouders.’

Ook werd tijdens het debat duidelijk dat de termen ‘inclusiviteit’ en ‘participatie’ echt niet meer van deze tijd zijn. Beter is het om voortaan te spreken van ‘generositeit’: Iedereen mag meedoen, maar het hoeft niet. Gelukkig.

Livestream van het debat: