Minister Ferd Grapperhaus maakt zich steeds grotere zorgen om de toename van onbeschoft gedrag in het land. Zeker met de naderende jaarwisseling in het oog roept de bewindsman bij het Algemeen Dagblad op tot meer beschaving. Zo heeft het houden aan de coronaregels volgens Grapperhaus best iets heldhaftigs:
“We moeten accepteren dat deze jaarwisseling anders is. Het is een beetje een oorlogsjaar. Later kun je aan je kleinkinderen vertellen: dat hadden we toen, en daar zijn we doorheen gekomen. Ik zat vroeger uren te luisteren naar mijn vader die vertelde over hoe hij de oorlog was doorgekomen.”
De minister benadrukt verder dat Nederland nog steeds heel welvarend is en dat de kindertjes in Afrika helemaal geen NOW-steunpakketten krijgen. Voor relschoppers heeft Grapperhaus verder geen greintje respect. Mensen die vinden dat het ‘knalfeestgedoe’ gewoon moet doorgaan dit jaar noemt hij dan ook regelrecht idioten.
“(H)et verbod op legaal vuurwerk hebben we goed uitgelegd. Je wilt de zorg niet nog meer belasten. Veertienhonderd gewonden door vuurwerk waren er vorig jaar; die druk is te veel. Volgend jaar kunnen we dat misschien weer behappen, dit jaar niet. Ik was vorige week in een groot ziekenhuis, hier in de Haagse regio, waar ze 10 tot 20 procent ziekteverzuim hebben door burn-out. Die mensen hebben zich scheel gewerkt. We hebben geen buffer meer.”
Waarom de burger zich zo ongehoorzaam gedraagt weet de minister van Justitie niet precies. Wellicht is het de opvoeding of het Nederlandse drugsgebruik. Grapperhaus hoopt dat de samenleving tegelijkertijd wel begrijpt dat deze normvervaging kan zorgen voor politiemensen met Spaans temperament:
“We hebben nu een keuze. Of we krijgen een heel repressieve politie, zoals je in coronatijd hebt gezien in Spanje. Daar heb je de Guardia Civil en die agenten geven je gewoon een enorm harde schop als je iets flikt. Dat zie ik de politie hier gelukkig niet doen. Zo zijn wij niet. We zijn nooit zo’n woest land geweest. Maar er moet hier wel iets veranderen.”
De bevolking mag overigens op 17 maart ook de samenstelling van de Tweede Kamer veranderen middels verkiezingen.