Binnenland

Farid Azarkan: ‘het ontstaan van Denk is een nederlaag voor Nederland’

29-12-2020 13:53

In de Gelderlander een groot interview met Farid Azarkan deze dinsdag. In het vraaggesprek met de fractievoorzitter van Denk komt vooral het beeld naar boven van een miskende man. De media nemen hem niet serieus, het publiek is hypocriet en zijn collega’s krijgen onterecht wél respect. Hieronder een aantal voorbeelden van het leed dat Azarkan dagelijks moet dragen:

Farid Azarkan kreeg geen erkenning voor zijn rol in de toeslagenaffaire:

“Ik denk dat het ongemakkelijk is iemand van Denk die eer te geven. Misschien word ik óók etnisch geprofileerd. Ik vind het onrechtvaardig. Maar dat onrecht is niet zo groot dat ik er een groot punt van maak.”

Farid Azarkan vindt het oneerlijk dat Geert Wilders wel erkenning krijgt voor zijn werk:

“Mij verbaast het dat Wilders zoveel respect geniet terwijl hij zoveel racistische drek uitkraamt. Hij zei dat de plekken op de ic’s worden ingenomen door mensen met een allochtone achtergrond, zodat Henk en Ingrid er niet terechtkonden. Zo walgelijk.”

Farid Azarkan werd onheus behandeld tijdens het debat over godslastering na de onthoofding van de Franse docent Samuel Paty:

“Ik snap het gevoel volkomen. De timing van de petitie is lastig. Maar ik zeg er wel bij: ik vind dat hypocriet. Toenmalig minister Donner stelde negen dagen na de moord op Theo van Gogh voor om godslastering iets zwaarder te straffen, om te zorgen dat godslastering beperkt werd. Daar hoorde je niemand over. En als ik die petitie níét aanneem, wat zegt dat tegen die burgers?”

Farid Azarkan over het gebrek aan compassie voor mensen die spiritueel pijn lijden vanwege een striptekening:

“Kijk, welke tekening je ook maakt, ik vind het niet zo beledigend. Ga lekker tekenen, zou ik zeggen. Maar het draaide in deze discussie om gevoel. ‘U steekt Paty nog een mes in de rug’, was de beschuldiging. Maar wie houdt er rekening met de mensen voor wie die tekeningen echt heel pijnlijk kunnen zijn.”

Farid Azarkan over de schandvlek die Denk symboliseert binnen de Nederlandse politiek:

“Het ontstaan van Denk is eigenlijk een nederlaag voor de samenleving. Ik had heel graag gezien dat groepen Nederlanders wel degelijk goed vertegenwoordigd worden. Ik had graag gezien de groep achter Black Lives Matter zich niet genoodzaakt voelde op de Dam te gaan staan. Heel af en toe verandert er iets en boeken we vooruitgang.”

Het hele interview is HIER terug te vinden.