Binnenland

Heel Holland angstig voor geweld en vandalisme met jaarwisseling

30-12-2020 14:41

Foto via Matt Popovich

Rampjaar 2020 is bijna ten einde, maar erg gelukkig is Nederland hier niet mee. Uit een enquête onder de 4000 leden van het prestigieuze Hart van Nederland-panel blijkt dat maar liefst 80% van de bevolking narigheid verwacht met oud & nieuw.

Heel vreemd is dat natuurlijk niet. De politie zelf waarschuwt al tijden voor chaos en ook minister Grapperhaus houdt rekening met een zware jaarwisseling. Eerder liet hij al weten dat agenten hierdoor wellicht strenger zullen moeten optreden in de toekomst. Andere experts menen weer dat dit juist contraproductief werkt omdat stevig ingrijpen ‘een spel is dat je zeker in probleemwijken niet kunt winnen.’ Een geruststellende gedachte.

In Breda heerst er ondertussen angst dat men op de politie zal gaan jagen met vuurwerk. In Arnhem, Tilburg en Veen gebeurt dit al op sommige momenten. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht zag zichzelf ondertussen genoodzaakt om de strengste brief ooit te ondertekenen gericht aan bekende relschoppers:

“Een aantal mensen dat van de zomer betrokken was bij de rellen, hebben we thuis aan hun ouders een brief gestuurd. Ik heb in mijn leven nog niet eerder zo’n scherpe brief ondertekend. We hebben glashelder gemaakt dat we verwachten dat ze thuis blijven en dat we de eventuele schade die ze toch veroorzaken bij hen verhalen. I’ll be watching you.”

Tegelijkertijd proberen de gemeenten met coole alternatieven voor de jeugd te komen. Zo worden er online gametoernooitjes opgezet en digitale festivals. In Amsterdam-Noord laten ze de jeugd heel slim hutten bouwen, zodat er minder hout beschikbaar is om straks met nieuwjaarsnacht in de fik te zetten. Natuurlijk zijn er buurtvaders die hun verantwoordelijkheid pakken, christenen die aan de bel trekken en oude lullen met zelfinzicht die best begrijpen dat de jeugd zich niet zo makkelijk laat paaien.

Gelukkig is de Nederlander ook een optimistisch beestje. Ondanks dat het leeuwendeel van de bevolking denkt dat het gigantisch uit de hand gaat lopen heeft 61% zin om de jaarwisseling te vieren als vanouds. Slechts 3% doet dit jaar niet meer mee.

Zorgen, zorgen, zorgen: