Politiek

Minister Van Ark: als het er op aankomt heeft 15-jarige niet meer recht op IC-plek dan 99-jarige

05-01-2021 12:46

Hadden wij even gemist maar dankzij een hartverwarmende woedebrief van solidaire Brabantse bejaarden weten we het nu wel: als het er straks tijdens een code black op aankomt en artsen moeten beslissen wie naar de IC mag en wie op de ziekenhuisgang de horrordood moet sterven mag leeftijd geen enkele rol spelen (hele Draaiboek Triage hier, PDF). Minister Tamara van Ark (VVD, Medische Zorg en Sport) heeft dat maandag nog laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Abonneer u op de TPO Nieuwsbrief

Wat de minister, en het kabinet, betreft moet er worden geloot(!) wanneer bijvoorbeeld (in het aller-aller-aller-aller-aller-aller-aller-aller-uiterste geval, zie hieronder) een 15-jarige en een 99-jarige Covid19-patiënt tegelijk binnenkomen in het ziekenhuis en er nog maar 1 IC-bed beschikbaar is, want heel realistisch zeggen ‘die 15-jarige heeft nog een heel leven voor zich en die 99-jarige niet’ mag dus niet want dat is, jawel, ‘DISCRIMINATIE’.

‘Leeftijdsdiscriminatie’. Het staat er echt!

We zeggen er gelijk maar even bij het hier gaat om zeer uitzonderlijke omstandigheden, namelijk in het geval dat ziekenhuizen letterlijk worden overspoeld door ernstig zieke patiënten die IC-zorg nodig hebben, alle IC’s vol zijn en er geen mogelijkheid meer is om over deze patiënten te beslissen op basis van ‘medische criteria’ zoals bijvoorbeeld het feit dat de ene maanden langer op de IC moet blijven, of dat het veel waarschijnlijker is dat de ene snel sterft of dat de ene patiënt na de IC nooit meer helemaal gezond wordt of dat die ene patiënt nog een miljard aandoeningen heeft en die ander niet, kortom ‘medische overwegingen’ en ‘medisch toetsing’. En in veel gevallen zal natuurlijk blijken dat de veel jongere patiënt er medisch gezien beter aan toe is dan de heel oude patiënt want ouderdom komt nou eenmaal met gebreken.

Lees meer van Bert Brussen

Toch kan het gebeuren dat de medische toestand van patiënten gelijk is en er alleen een leeftijdsverschil is. Daarvoor bestaan ‘generatiecohorten’ wat dan allemaal weer is gebaseerd op het principe van ‘fair innings‘ wat zoveel wil zeggen dat iemand van 88 (‘dor hout’) nou eenmaal meer kansen heeft gehad om levensdoelen te bereiken en levenservaring op te doen dan iemand van 22 ‘hinderlijke snowflake’).

Een beetje rationaal maar tegelijk genadig en empathisch wezen vol christelijke naastenliefde met voldoende sociaal-liberaal hart zou er dan natuurlijk voor kiezen om de jongere patiënt voorrang op een IC-bed te geven want ja, die jongere heeft minder kans gehad op een leven dan die oudere en die oudere gaat hoogstwaarschijnlijk spoedig toch al kassie wijlen, zo is het leven.

Maarja. Rationeel, genadig, empathisch vol christelijke naastenliefde met voldoende liberaal hart in de Nederlandse praktijk…het gaat veel worden maar beslist geen feest.

Dus heeft het kabinet nu besloten dat als het enige verschil tussen twee IC-behoeftige patiënten de leeftijd is de jongste niet automatisch door mag naar het IC-bed met ventilator maar dat er, en nu komt het, geloot moet worden.

Lees dit nog een keer: er moet worden geloot wie naar de IC mag.

(Inwerkpauze.)

Beste meneer/mevrouw Pandora, we snappen dat uw stinkende doos niet zomaar meer dicht kan alstie eenmaal wagenwijd open staat maar echt, waar hebben we het nou toch weer allemaal aan verdiend in Godsnaam?

LOTEN WIE MAG BLIJVEN LEVEN (filmtip voor minister Van Ark) OOK AL IS DE ENE VEEL OUDER DAN DE ANDERE! IN HET GAVE LAND NEDERLAND! MAAR ECHT, HOE DAN?

Trouwens, hoe willen ze dat gaan controleren? Komt er dan ook een speciale Van Ark-Triagepolitie die controleert of de arts wel echt loot? En worden er dan ook fysiek lootjes getrokken door de patiënt zelf of komt er een openbare tombola? Gaat dat met papiertjes in een hoed of met strootjes? En wie precies controleert of er echt geen medische criteria meer mogelijk zijn? Ziekenhuiscommissarissen? Zaalkameraden? Covid-Gestapo? Laatste Lootjes BOA’s?

”’Leeftijdsdiscriminatie”’ bij een code black onethisch noemen en dat dus maar verbieden, maar loten schaamteloos en doodleuk een serieuze ethische optie noemen. We leven overduidelijk in geschifte tijden onder geschift wanbestuur van een geschift kabinet.

Nu maar hopen dat als het er op aankomt al die ministers, en hun kiezers, die nog liever loten dan op leeftijd ‘discrimineren’ als het er op aankomt zich ook aan hun eigen ‘ethische’ principes houden.

Vast niet. Leer ons mensen kennen.

Wil jij ook graag je schoonouders van de IC af loten? Neem dan een TPO+-abonnement!

Lees ook: Londense IC’s VOL, horrorcoronamutatie lijkt nu echt einde der tijden in te luiden, veel sterkte iedereen

Lees ook: Geert Wilders zegt vertrouwen in Hugo de Jonge, Tamara van Ark en de rest van het kabinet op

Lees ook: ChristenUnie: ‘Huidige VVD te rechts om in de toekomst mee te regeren’