Opinie

Bert Brussen – Van het verleden willen Nederlanders uitsluitend leren als ze dat zo uitkomt

06-01-2021 11:22

In Israël is al zo’n beetje een kwart van de bevolking tegen corona gevaccineerd. Dat komt: de joden hebben geleerd van de ‘calamiteiten’ van vroeger en zijn derhalve liever op alles voorbereid. Van het verleden kun je immers leren, in Israël hebben ze geen geschiedenislessen nodig.

Neem een TPO+-abonnement

In Nederland is exact één persoon gevaccineerd. Dat komt: de Nederlanders hebben altijd geweigerd ook maar iets te leren van welke calamiteit dan ook in het verleden en worden nog steeds volledig overvallen door elke hele en halve ramp, alsof ze geen verleden kennen. Van het verleden willen Nederlanders uitsluitend leren als ze dat zo uitkomt, voor de rest begraven ze het  liever onder misselijkmakende empathische kitsch (‘hoop’) en dringen ‘de positieve boodschap’ aan elkaar op. Want ‘we moeten elkaar vasthouden, de dialoog aangaan, elkaar begrijpen, het gesprek aangaan en de kloof overbruggen’. In Nederland worden geschiedenislessen nauwelijks nog gegeven, er is immers altijd wel een leerling die het er niet mee eens is en dreigt de geschiedenisdocent op social media zwart te maken. Of te onthoofden.

Schrijf je in voor de TPO Nieuwsbrief

Dat een kwart van de Nederlanders zich überhaupt niet wil laten vaccineren, eenvijfde van de Nederlanders gelooft in een straalwappie coronacomplottheorie, Nederland als allerlaatste land ter wereld het vaccineren voor elkaar krijgt en ‘de eerste vaccinatie’ live op televisie wordt uitgezonden alsof het de finale betreft van een ziekelijk NPO-fatsoensprogramma waarin sneue huilende agrariërs onder leiding van een blonde politiekcorrect kinderprogrammapresentatrice met een Brabants accent op zoek gaan naar een ‘vrouw’ zal in elk geval in Israël helemaal niemand verbazen.

Ongetwijfeld blijkt morgen dat miljoenen Nederlanders hebben zitten kijken naar het live toedienen van de eerste vaccinatie aan ene Sanna. Ongetwijfeld hebben al die Nederlanders zitten klappen voor de tv. Ongetwijfeld komt Sanna straks voorbij in alle televisietalkshows.

In Nederland zijn #vaccinatie #eersteprik #sanna en #goedemorgen trending topic op Twitter. In Israël slaan leerlingen hun geschiedenisboek weer dicht. De leerlingen zijn zojuist gevaccineerd.

Lees meer Bert Brussen:

Leo Lucassen, Marianne Zwagerman & Sander Schimmelpenninck, de beste columnisten van deze tijd

Minister Van Ark: als het er op aankomt heeft 15-jarige niet meer recht op IC-plek dan 99-jarige

Als die mensen toch in een dwangbuis zitten geef ze dan gelijk een coronavaccinatie