Tweederde (67 procent) van de jongeren voelt zich tijdens deze harde lockdown slechter dan eerder in de pandemie. Bijna een jaar coronacrisis en de verlenging van het huidige pakket maatregelen hebben een flinke weerslag op jongeren.Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met LAKS, CNV Jongeren, ISO, Club Next, Stichting Nederlands Debat Instituut, verschillende middelbare scholen en opleidingsinstituten. Aan het onderzoek deden 2.200 jongeren van 16 tot en met 24 jaar mee.
Uit eerdere peilingen kwam al naar voren dat veel jongeren het mentaal zwaar hebben tijdens de coronacrisis. Een beperkt sociaal leven, weinig kunnen ondernemen en zorgen over school, werk of wonen, maken dat velen niet lekker in hun vel zitten. Dat de huidige lockdown strenger is dan de eerste en er nog weinig zicht is op versoepelingen, komt daar nog eens bovenop. Lees hier welke klachten jongeren ervaren.
Een derde (34 procent) vindt het moeilijk om met iemand te praten als ze zich rot voelen door de gevolgen van de coronacrisis. Hier lees je waarom.
Zeven op de tien deelnemers (70 procent) vinden dat de politiek onvoldoende luistert naar jonge mensen bij de aanpak van de coronacrisis. Ze willen dat er bij het nemen van beslissingen vaker met hun generatie wordt gepraat. Daarnaast hebben ze nog een aantal andere ideeën over wat hen zou kunnen helpen.
/PERSBERICHT
Lees ook: ‘Jongeren’ massaal aan randje afgrond, complete generatie dreigt uit te sterven door psychisch leed