Chris Aalberts – Thierry Baudet maakt kennis met zijn nieuwe achterban en het is geen onverdeeld genoegen 

18-07-2021 13:30

Thierry Baudet en achterban in Purmerend.

Forum voor Democratie (FvD) komt naar je toe deze zomer en daarom is de partij deze zaterdagmiddag neergestreken op een grasveld in Purmerend. Er vinden hier in november vervroegde gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege de fusie met de gemeente Beemster. FvD wil komend jaar ook doordringen tot de gemeenteraden en Purmerend heeft min of meer de primeur. De rest van Nederland gaat een paar maanden later naar de stembus. De manifestatie van zaterdag lijkt als doel te hebben kandidaten te rekruteren. Of dit een gedegen voorbereiding is voor serieuze invloed op gemeentelijk niveau laat zich enigszins raden.

‘Thierry heeft zich zo ingegraven in extremisme en complotgekte dat er nog maar weinig aanhang is overgebleven’

Het vinden van voldoende kandidaten is voor elke partij een hele klus maar voor Forum is het nog lastiger. Sinds het vertrek van vrijwel alle bekende gezichten draait de partij alleen nog om Thierry Baudet, maar zijn populariteit is tanende. We zagen dat al op het strand van ’s-Gravensande, waar veel mensen die voorheen fan waren wegbleven. Dezelfde trend zagen we op het Malieveld, waar actievoerende boeren nog maar weinig van Thierry moesten hebben. In Purmerend is het nauwelijks anders. Thierry roept continu dat het druk is, maar het Noordhollands Dagblad schat het aantal aanwezigen op 200. Ze komen niet altijd uit Purmerend, dus de lokale aanhang is nog kleiner.

Thierry doet zijn complottheorie over corona uit de doeken: via vaccinaties komen we terecht in een surveillancestaat waarin de klimaatdoelen op individueel niveau kunnen worden afgedwongen. Hij is verbaasd zich dat veel mensen dit niet geloven. Thierry heeft zich zo ingegraven in extremisme en complotgekte dat er nog maar weinig aanhang is overgebleven, terwijl hij ooit een brede doelgroep wist te bedienen. De belangrijkste Forum-aanhangers bevinden zich tegenwoordig in de hoek van de corona-wappies. Of dit Thierry’s favoriete doelgroep is, is niet helemaal zeker.

Het hoogtepunt van de middag is een ronde vragen uit het publiek. Er is onmiskenbaar iets veranderd. Vroeger liep bij FvD een studente rond die vooraf checkte welke vraag iemand wilde stellen, zodat al te grote idioten niet aan het woord zouden komen. Tegenwoordig gaat dat anders: ‘Kevin’ loopt met zijn microfoon de menigte in en van selectie is geen sprake. We leren op deze manier wel veel over de mensen die momenteel nog enthousiast zijn over Forum.

‘Baudet probeert haar er nog even van te weerhouden haar lied ten gehore te brengen, maar dat mislukt’

‘Mariska’ lijkt bereid voor Forum raadslid te worden in de gemeente West-Betuwe. Haar ex-partner heeft zich laten vaccineren. Ze vraagt zich af of ze haar kinderen thuis kan houden als de scholen weer opengaan. Haar dochter kwam met zelftesten thuis en die heeft Mariska toen meteen in de kliko gegooid. Ze wil weten hoe ze haar kinderen kan beschermen. Een problematische vraag want de wappies willen waarschijnlijk horen dat Mariska haar kinderen thuis moet houden, maar dat gaat Forum te ver. Kamerlid Gideon van Meijeren komt niet verder dan dat ze ‘niet moet buigen’. Concreet is anders.

Dan is het tijd voor ‘Martin’, die een FvD-petje lijkt te dragen en begint over de rol van de Koningshuizen. Die zijn er immers bij betrokken. Zij hebben de financiële markten opgezet. Wat gaan we daar nu aan doen, vraagt hij zich af. Alweer een probleem, want het heeft er alle schijn van dat Thierry’s achterban Koningsgezind is en dat hij Willem-Alexander en Maxima dus niet in alle complotten kan meetrekken. Thierry begint wat te sputteren over gebrek aan bewijs en wil er later met Martin over praten. Dan hoeft dat pijnlijke gesprek in ieder geval niet via de livestream in de huiskamers terecht te komen.

‘Wessel’ meldt dat de fabrikanten van vaccins geen aansprakelijkheid aanvaarden. Thierry heeft weliswaar allerlei complottheorieën geïnternaliseerd maar blijkt wederom niet in alles mee te gaan. Dit is volgens hem een normale clausule in de farmaceutische wereld. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een hoofdpijnpil. Wessel neemt zo’n pil voortaan ook niet meer, laat hij weten. Vlak daarna vertelt een vrouw dat ze bij een festival zou zingen maar dat het is afgelast. Ze heeft een FvD-lied gemaakt. Thierry probeert haar er nog even van te weerhouden haar lied ten gehore te brengen, maar dat mislukt.

 

Dan wil een vrouw weten hoe het zit met de scholen die straks in Forumland – de parallelle samenleving van FvD – gaan openen. Thierry vertelt dat er binnen twee jaar een school moet openen en dat Statenlid Ralf Dekker daarmee bezig is. We horen dat de bèta-versie van de Forumland-app in september live gaat en dat leden dan gebruik kunnen maken van een soort Facebook, dat er aankondigingen van evenementen in de app komen en dat leden acties kunnen crowdfunden. Er komt ook een Forum-coin zodat de overheid niet meer kan zien waar je je geld aan uitgeeft. Dat project kost iets meer tijd.

Thierry meldt dat hij een fantastische middag heeft gehad. Forum gaat zeker meedoen aan de verkiezingen in Purmerend en hij hoopt dat de mensen zich gaan aanmelden als kandidaat. Hij vertelde eerder al dat deze verkiezingen een referendum moeten worden over de corona-maatregelen op gemeentelijk niveau. Dat het corona-beleid voor het overgrote deel landelijk is, lijkt hem niet te deren. Logisch, want de wappies weten dit waarschijnlijk ook niet. Thierry hoopt dat Purmerend massaal voor de vrijheid gaat stemmen.

Of Thierry echt heeft genoten van de kennismaking met zijn achterban is niet helemaal duidelijk, maar je zou cynisch kunnen zeggen dat dat weinig uitmaakt. Of er nou straks één of tien Purmerendse FvD-raadsleden zijn maakt niet uit, want je kunt zo’n gemeenteraadsfractie gewoon aan zijn lot overlaten. Zo doet Forum dat immers ook met de Statenfracties. Als er straks een Forumland-app is, hoeft Thierry daar natuurlijk niet zelf op actief te zijn. Ook een stagiair kan namens hem berichtjes sturen. Naar buiten toe houdt Thierry echter vol dat hij het allemaal nog steeds ziet zitten: zondag 25 juli is hij in Roden.