Politiek

‘Het Turkse eergevoel onderschatten wij vaak’

26-10-2021 18:20

“Elke keer maakt hij er een soort toneelstukje van en dan wordt het buitenland niet gespaard. Steeds weer komt hij dan met ‘vijandige krachten’ die Turkije omver proberen te werpen. Ik heb ook weleens een akkefietje met hem gehad. Dan stond hij woedend op en zei dingen als ‘wil je wel beseffen dat ik de heerser ben van een groot en machtig rijk. Ik laat zo niet met me spotten’. Vervolgens loopt hij weg. Dan moet hij een beetje in bedwang worden gehouden en sussend worden toegesproken. Als hij tot bedaren is gebracht, snapt hij ook wel dat er andere machten zijn die toch wel iets belangrijker zijn voor Turkije dan zijn ego. Vervolgens keert hij op zijn schreden terug.

Vergeet niet dat Erdogan een geslepen politicus is. Hij dacht vast dat hij wel wat reuring kon gebruiken met alle binnenlandse problemen. Dan roep je dat de Turkse eer geschonden is. Dat eergevoel onderschatten wij vaak, maar het zit diep in de Turkse volksaard en de traditie. Op regeringsgebouwen staat daar ‘hoe mooi dat ik mezelf Turk mag noemen’. Dat zie ik niet zo snel op onze ministeries staan. Dan zou iedereen in lachen uitbarsten. In Turkije ligt dat anders.”

 

Nadat de Turkse president Erdogan had gedreigd Westerse ambassadeurs uit te zetten omdat hij zich beledigd voelde gingen de ambassadeurs als deugende woke multinationals snel door de knietjes voor het cancelgedram en was Erdogan weer gerustgesteld. De ambassdeurs mogen, als dank voor hun bukken en buigen, toch blijven.

De Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (83) heeft al vaker dit spelletje met Erdogan gespeeld.

 

Lees ook: ‘NCTV ziet verband tussen tramaanslag Utrecht en toespraak Turkse president Erdogan’

Lees ook: Syp Wynia – President Erdogan is de favoriete vijand van onze politici

Lees ook: ‘Bij het Turkse consulaat kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt’

 

Gebruikte bronnen:

De Gelderlander.