Nieuws

NCTV: ‘Jongeren tussen 12 en 20 betrokken bij extreem-rechtse netwerken’

26-10-2021 18:00

Er zijn op dit moment in Nederland personen die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging (kunnen) vormen voor de nationale veiligheid. De jihadistische beweging in Nederland blijft hierin een belangrijk element.

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, maar dit is wel voorstelbaar. Ook vanuit rechts-extremistische hoek is een aanslag voorstelbaar.

Toch leidt de huidige dreiging vanuit jihadistische en rechts-extremistische hoek niet tot een hoger dreigingsniveau. Daarom blijft het dreigingsniveau op 3 van de 5 staan.

Dat blijkt uit het 55ste Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV):

Rechts-terrorisme

De voorstelbaarheid van een terroristische aanslag in Nederland uit rechts-extremistische hoek is vooral gebaseerd op de betrokkenheid van jonge Nederlandse mannen bij internationale, online accelerationistische netwerken. Het accelerationisme is een rechts-extremistische ideologie die via diverse – voornamelijk besloten – socialemediaplatformen wordt verspreid. De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen.

Hierdoor willen zij chaos creëren in de samenleving waarin het huidige politieke bestel kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat. Vanuit dit gedachtegoed zijn de afgelopen drie jaar in westerse landen enkele terroristische aanslagen gepleegd.

In Nederland gaat het om ten minste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar die veel tijd online doorbrengen op internationale fluïde netwerken waar zich wereldwijd enkele duizenden deelnemers manifesteren. Nederlandse deelnemers lijken relatief vaak te kampen met psychosociale problematiek en een gebrekkig sociaal vangnet hebben.”

 

NCTV-hoofd Pieter-Jaap Aalbersberg laat tegenover de Telegraaf weten zich zorgen te maken:

“Het gaat om een ideologie die vooral floreert op veelal besloten sociale mediaplatforms.We zien daar een groep die wereldwijd als een zwerm functioneert. Ze delen filmpjes over de Tweede Wereldoorlog, verheerlijken extreem geweld, willen chaos creëren en de zittende leiders omver werpen om een witte ethnostaat te vestigen. Minstens tweehonderd Nederlandse jongens en jongemannen zijn actief in deze beweging, vaak alleen op hun zolderkamertje. Door algoritmes op sociale media worden ze er helemaal ingetrokken en dan radicaliseren ze volledig.”

 

Aalbersberg vindt dat er een discussie moet komen over scherper overheidstoezicht op afgesloten delen van het internet. Het is juist op die afgesloten gedeeltes van het internet waar deze groep zich vooral ophoudt:

“De vraag is hoe je hen identificeert als ze alleen online actief zijn. Dat zullen we samen met de diensten apart gaan aanpakken. En wat kun je dan doen om hen uit hun bubbel te halen?”

 

Uit een begeleidende brief die demissionair minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer wordt ook melding gemaakt van ‘intensivering van het tegengaan van extremistische content’:

“Zo is de aanpak mede naar aanleiding van de dreiging vanuit het accelerationisme op verschillende vlakken, zoals online signalering, tegengaan van extremistische content en internationale verbindingen, geïntensiveerd.”

 

Behalve over dreiging uit jihadistische hoek (zowel nationaal als internationaal) wordt er in het Dreigingsbeeld ook geproken over de radicalisering binnen coronaprotestgroeperingen:

 

“De coronaprotesten ontwikkelden zich deze periode tweeledig. Parallel aan de versoepelingen van de coronamaatregelen juni 2021 nam het aantal demonstraties tegen de maatregelen af. Maar tegelijkertijd bestaat het risico dat sommigen binnen de radicale onderstroom verder radicaliseren. De drempel voor het (online) bespreken en plegen van buitenwettelijke acties is lager geworden en gewelddadige acties blijven plaatsvinden. Zoals het beramen van een aanslag op een vaccinlocatie in Den Helder met een vuurwerkbom. Nu een deel van het coronaprotest afzwakt, blijft een deel van de hardere onderstroom over.”

 

Lees ook: ‘NCTV ziet verband tussen tramaanslag Utrecht en toespraak Turkse president Erdogan’

Lees ook: Van die NCTV-ambtenaar die op Twitter Pieter Omtzigt lastigviel gaan we nooit meer iets horen

Lees ook: Video – Felle kritiek PVV op benoeming Pieter-Jaap Aalbersberg als NCTV

 

Gebruikte bronnen:

Rijksoverheid.

Telegraaf.

 

Infographic NCTV (pdf):