Nieuws

OMT-lid: ‘Volledige groepsimmuniteit kunnen we op onze buik schrijven’

26-10-2021 19:00

Een coronavirustest. (Pixabay)

“Het feit dat ‘een relatief grote fractie’ van de bevolking nog niet gevaccineerd is, speelt momenteel een grote rol in de oplopende ziekenhuiscijfers, ziet ook de arts-microbioloog, die deze zomer van het Amphia Ziekenhuis in Breda overstapte naar Utrecht. “Jaap van Dissel heeft het recent gezegd: iedereen die niet gevaccineerd is, wordt uiteindelijk besmet, en daarvan zie je nu de gevolgen.”

Kluytmans heeft een ontnuchterende mededeling: volledige groepsimmuniteit kunnen we op onze buik schrijven. Niet alleen dit jaar, maar voor de voorzienbare toekomst, denkt het prominente OMT-lid. “De term groepsimmuniteit is natuurlijk beroemd geworden omdat Rutte dat in maart vorig jaar zo onhandig de wereld in hielp. Maar ik denk niet dat het ons gaat lukken om corona achter ons te laten. Als je kijkt naar de vaccins: ze beschermen goed tegen ziekenhuisopname, en dat is fantastisch, maar ze beschermen niet honderd procent.”

“Hetzelfde geldt voor bescherming door een eerdere besmetting”, vervolgt hij. “Ik zie nog geen reden om te denken dat het virus de komende jaren niet meer terugkomt. Corona is niet zoals de pokken of de mazelen, die we echt de wereld uit hebben kunnen helpen, maar meer zoals griep of verkoudheid.”

“Vóór vaccinatie is de kans op een ziekenhuisopname na besmetting ongeveer 5 procent, na vaccinatie is dat risico een factor twintig kleiner: 0,25 procent dus. Stel dat een kwart van de bevolking elk winterseizoen corona krijgt, dan heb je het over 0,25 procent van pakweg vier miljoen mensen. Dat zijn tienduizend mensen die elk jaar in het ziekenhuis kunnen belanden.”

OMT-lid Jan Kluytmans (tevens arts-microbioloog in het UMC Utrecht) heeft een ontnuchterende maar weinig verrassende mededeling: coivid-19 is here to stay terwijl de zorgcapaciteit ruim onvoldoende is. Zelfs in het huidige positieve scenario waarin de meerderheid van de bevolking is gevaccineerd spreek je nog altijd over 10.000 covid-19-ziekenhuisopnames per jaar. Extra. Dus naast de jaarlijkse grieppatiënten. Wat maar één ding betekent: er moet heel snel werk worden gemaakt van meer zorg-, ziekenhuis- en IC-capaciteit.

 

Gebruikte bronnen:

Blendle.
AD.

 

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Huidige epidemie is epidemie van ongevaccineerden’

Lees ook: Covid-patiënten in ziekenhuis steeds jonger, vooral mensen met obesitas op IC

Lees ook: ‘Ik zie vaak spijt bij coronapatiënten op IC die niet zijn gevaccineerd’