Nieuws

Percentage gevaccineerden in ziekenhuis neemt toe: 45% gevaccineerd

04-11-2021 11:07

Het percentage gevaccineerde Covid-19-patiënten in Nederlandse ziekenhuizen begint op te lopen. In september was slechts 27% van de Covid-19-patiënten gevaccineerd, in oktober was dit al opgelopen naar 45%. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Opvallend is dat het percentage in het ziekenhuis opgenomen gevaccineerden in de maanden juni, juli en augustus nauwelijks opliep.

Ondanks het oplopende percentage gevaccineerden in de ziekenhuizen is de kans om met Covid-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen voor gevaccineerden nog altijd zeventien keer kleiner dan voor ongevaccineerden. De kans om op de IC terecht te komen is voor gevaccineerden maarliefst 33 keer kleiner dan voor ongevaccineerden.

Dat het aantal in ziekenhuizen opgenomen gevaccineerden stijgt heeft een reeks aan oorzaken. Een belangrijke oorzaak lijkt te zijn dat het virus de laatste tijd hard rondgaat bij ouderen. Veel gevaccineerde Covid-19-patiënten in het ziekenhuis zijn ouder dan 60 jaar. Het vaccin lijkt bij ouderen dan ook minder bescherming te bieden. Dit is terug te zien in de cijfers: gevaccineerde Covid-19-patiënten zijn gemiddeld 77 jaar oud, ongevaccineerden 59 jaar.

Behalve ouderen komen ook veel gevaccineerde Covid-19-patiënten met onderliggende (chronische) ziektes in het ziekehuis terecht. Bij hen werkt het vaccin slecht of helemaal niet.

Met de huidige vaccinatiegraad (84 procent van de bevolking vanaf 18 jaar) gaat men er van uit dat voor elke gevaccineerde die in het ziekenhuis terecht komt er twintig Covid-19-ziekenhuisopnamen zijn voorkomen.

 

Figuur 3 en 4. Verdeling van vaccinatiestatus van COVID-19 patiënten die in oktober opgenomen werden in het ziekenhuis (figuur 3) en op de IC (figuur 4). Van in totaal 1.952 COVID-19 patiënten die in oktober in het ziekenhuis werd opgenomen, was van 1.926 (99%) de vaccinatiestatus bekend. In die periode werden 353 COVID-19 patiënten op de IC opgenomen, waarvan bij 346 (98%) de vaccinatiestatus bekend was. In deze periode waren 21 COVID-19 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen deels gevaccineerd, waarvan 2 op de IC. (Via RIVM.nl).

 

Lees ook: Ziekenhuizen Limburg lopen vol coronapatiënten, 80% wél gevaccineerd

Lees ook: 83% coronapatiënten op IC niet gevaccineerd

Lees ook: Ongevaccineerd Rusland balanceert op randje corona-afgrond, coronadoden stapelen zich op

 

Gebruikte bronnen:

RIVM.

NOS.