Nieuws

NRC legt uit: hoe de 2G-maatregel nu al zinloos is

18-11-2021 11:51

Minister Hugo de Jonge (CDA). Screenshot Facebook.

Wat iedereen al dacht wordt nog eens keurig bevestigd in een heldere analyse van NRC: 2G-maatregelen en strengere coronapasregels zijn zinloos.

Er zijn gewoon al veel te veel mensen besmet en dat betekent dat ook met een strikt 2G-beleid de ziekenhuizen de komende maanden overvol zullen zijn. Nederland wordt, kortom, een maatregel opgedrongen waar niemand voorstander is die eigenlijk niets zal veranderen. Met als uiterste consequentie straks alsnog een harde (maandenlange) lockdown:

“Maar de coronapas, ook met een strikter 2G-beleid, is vooral effectief als er weinig besmettingen zijn. Ook een gevaccineerde heeft een reële kans geïnfecteerd te raken. Als er veel mensen besmet zijn, glippen er ook meer besmettelijke mensen door het systeem van de coronapas heen. De kans op een evenement waar dan in één keer heel veel mensen besmet raken, wordt dan een stuk groter.

Kortom: voordat de coronapas een wezenlijke bijdrage kan leveren, moet de infectiegraad fors naar beneden. Of de coronapas dan strenger wordt door bijvoorbeeld geteste mensen te weigeren maakt dan niet zoveel uit: zo’n verscherping zal een hoge besmettingsgolf ook niet kunnen neerslaan.

Zelfs als het reproductiegetal, dat staat voor hoeveel mensen een besmet persoon gemiddeld aansteekt, ruim onder de 1 ligt duurt het tegen de twee maanden voor de besmettingsgraad weer rond het niveau van half september is.”

 

Lees ook: Ziekenhuizen Oostenrijk code zwart: ‘We moesten lijken op de gang leggen’

Lees ook: College Rechten vd Mens: ‘Noodzaak 2G-beleid onvoldoende aangetoond’

Lees ook: Diederik Gommers: ‘2G-maatregel past niet bij Nederland’