Richard de Mos – Eergevoel Den Haag ver te zoeken: militairen al 80 jaar in massagraf

02-12-2021 17:13

Militair erehof Den Haag
Militaire Erehof Den Haag, Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan. CC Foto: OSeveno

De stad Den Haag gaat niet goed om met oorlogshelden. Zo is er nog steeds, na 80 jaar, een militair noodgraf (!) aan de Kerkhoflaan. Hier liggen, in rijen van twintig – zes man op elkaar gestapeld – de helden die verzet boden toen Duitsland de Slag om Den Haag inzette. De stellige overtuiging van de Duitsers was dat deze slag in één dag, 10 mei 1940, beslecht zou zijn. Koningin en kabinet gevangen gezet. Daar staken deze moedige soldaten een stokje voor, zodat regering en koningshuis konden vluchten. Hun dank? Een massagraf!

Doneer aan TPO!

Razend was Hitler toen zijn troepen hier gestopt werden. Hij verloor zoveel manschappen en vliegtuigen in de Slag om Den Haag, dat een invasie van Engeland onmogelijk was geworden. Dat is heel belangrijk geweest. Onze jongens wonnen het met de moed der wanhoop van de Duitse elite troepen. Het is dan ook onverteerbaar dat de mannen die dit presteerden nooit een behoorlijk graf hebben gekregen. Daarom heb ik namens Hart voor Den Haag / Groep de Mos, samen met een projectgroep, voorgesteld deze historische weeffout met een Nationaal Ereveld te herstellen. Hierin verzochten we de stad om 167 gesneuvelde jongens en mannen die nu nog steeds in een massagraf liggen eervol te herbegraven. Met een zichtbaar eigen graf, met respect! En dat is niet het huidige nazi-monument dat ooit door de bezetters op het kerkhof is gezet. Maar het Haagse college vindt dat dit alles niet nodig. Zij dragen onder andere ruimtelijke en financiële beperkingen aan als excuses om niets te doen.

Van de kosten van een herbegrafenis, of het gebrek aan vierkante meters voor een waardig ereveld in een drukke stad als Den Haag, willen we niets weten. Nederlandse militairen hebben bij het verdedigen van onze vrijheid het hoogste offer gebracht, hun leven. Je zou dan denken de stad niet moeilijk doet over het beschikbaar stellen van een stukje grond ter grote van een voetbalveld. Dat het alle denkbare medewerking zou verlenen. Maar niets is minder waar. De bestuurders van de stad willen onze jongens laten liggen in het massagraf. Ze schromen daarbij niet om de gemeenteraad verkeerd te informeren.

Zo staat er in een reactie op het initiatiefvoorstel dat het huidige monument in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Oorlog is aangelegd ‘om nooit meer te worden geopend’. Nederland heeft op 15 mei 1940 onvoorwaardelijk gecapituleerd. Er wás geen ministerie van Oorlog meer. De Duitsers maakten hier de dienst uit. Als blijk van respect naar gevallen soldaten van het Nederlandse ‘broedervolk’, waren het de nazi’s die het huidige monument tot stand hebben gebracht. Ook geeft het stadsbestuur aan dat het Nationaal Ereveld ‘ingewikkeld’ is vanwege de vele organisaties, zoals het ministerie van Defensie, de Oorlogsgraven Stichting (OGS) en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL). Het vechten tegen de Duitse overmacht was ook ingewikkeld. Maar het moest!

Neem een TPO+-abonnement!

Helden moeten worden geëerd. We blijven pleiten voor een waardige herbegrafenis van de militairen die in 1940 de Slag om Den Haag wonnen en blijven hierop aandringen. Groenlinks, D66, ChristenUnie/SGP en NIDA reageerden meteen positief op het voorstel om de gevallenen een eervol en individueel graf te gunnen. Ook de VVD sloot zich daar later bij aan, waardoor er een meerderheid van stemmen voor het voorstel is. Een meerderheid, die hoopt geeft om dit stadsbestuur alsnog te sensibiliseren.

Lees ook:
Richard de Mos – Immigratiedrang formatiepartijen: boeren moeten kapot
Richard de Mos – Een smeerpijp als bewijs van de macht van de elite
Richard de Mos – We hebben geen coronacrisis maar een zorgcrisis