Filosoof Floris van den Berg schreef het boek Wokabulary. Het is een waarschuwing tegen de vernietigende gevaren die de woke-beweging met zich meebrengt, die zich in steeds ernstiger gedaante manifesteert in vooral de academia, de kunst- en cultuursector en de media. Maar het is ook een uitgebreid lexicon waarin de vele onnavolgbare rituelen, woorden, taal en symboliek van de individuele vrijheid bedreigende maar ook in Nederland sterk groeiende woke-sekte wordt uitgelegd.
Volgens de beschrijving op Bol.com:
“Wokabulary is een vlot leesbaar lexicon in de stijl van Voltaires beroemde eloquente Filosofisch woordenboek, waarin hij geloof en bijgeloof bekritiseert.Wokabulary verheldert niet alleen de woordenschat van woke, maar bekritiseert deze ook. Tegelijkertijd wordt kritiek geleverd op doorgeslagen antiwokisme. Filosoof Floris van den Berg benadert de woke vanuit ecohumanistisch perspectief en daagt de lezer uit tot kritisch denken.”
Hieronder alvast een voorproefje:
1 Bloeddruk en stress verhogend conversatieonderwerp met grote kans op emotionele ontsporing en racismebeschuldigingen.
2 Overgevoelige, overtrokken reactie op een echte, of vermeende sociale onrechtvaardigheid in de hedendaagse westerse wereld.
3 Zich bewust zijn van racistische en seksistische aspecten van het maatschappelijk systeem: er zijn universele waarden waarvoor nooit historische of geografische verklaringen als excuus mogen dienen.
4 Op intimiderende en beschuldigende toon kritiek uiten op politieke incorrectheid.
5 Cultuurmarxistische revolte waardoor de vrijheid van expressie en het liberale grondbeginsel van gelijkheid voor de wet in gevaar komen.
6 Oog hebben voor (onopgemerkt) onrecht in de maatschappij. Je bent wakker, ‘woke’, en je ziet het. Dat kun je progressief noemen, maar het paradoxale is dat de woke beweging in haar optreden en idealen steeds con-servatiever is geworden.
7 Radicaal linkse ideologie die zich ken- merkt door de opvatting dat objectieve waarheid niet bestaat en dat ongelijke machtsrelaties de werkelijkheid bepalen, en die als doel heeft de bestaande machtsverhoudingen omver te werpen. Zie ook: Dekolonisatie.
8 Kijken naar de wereld met het bewustzijn dat maatschappelijke systemen verantwoordelijk zijn voor sociale ongelijkheid, discriminatie van minderheden en racisme.
Lees ook van Floris van den Berg: