De Media Freedom Rapid Response (MFRR) publiceert vandaag haar rapport over de veiligheid van journalisten in Nederland. Na interviews met meer dan twintig lokale belanghebbenden concludeert de MFRR dat Nederland in veel opzichten een best practice-voorbeeld is, dankzij het baanbrekende PersVeilig. Desalniettemin nemen agressie en aanvallen toe en zijn er manieren om de bescherming van journalisten te verbeteren.
Het rapport beschrijft de bevindingen en aanbevelingen van de onderzoeksmissie van de MFRR die plaatsvond in februari 2022, geleid door Free Press Unlimited (FPU) samen met het European Centre of Press and Media Freedom (ECPMF) en het International Press Institute (IPI), met deelname van de andere MFRR-partners plus de Committee to Protect Journalists (CPJ) en Reporters Without Borders (RSF), en in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ).
Ondanks de relatief gunstige omstandigheden voor persvrijheid en goed werkend mechanisme als PersVeilig, bevestigde de MFRR-missie dat agressie tegen journalisten toeneemt te midden van een verharding van het publieke debat en toenemende polarisatie in de samenleving. Ondanks de grote bereidheid om samen te werken tussen de journalistieke gemeenschap en de wetshandhavers, blijft het daarom nodig om te zorgen voor een beter begrip van de rol van de pers tijdens protesten, en voor wijzigingen in de operationele procedures om deze rol te beschermen.
Bepaalde categorieën journalisten worden met specifieke bedreigingen geconfronteerd, met name freelanceverslaggevers en vrouwelijke journalisten. Daarbij werd tijdens de missie duidelijk dat bij de Nederlandse benadering van de veiligheid van journalisten een genderlens ontbreekt. En hoewel de Nederlandse beleidsaanpak goed scoort als het gaat om het opzetten van mechanismen om journalisten te beschermen en overtreders te vervolgen, is er ruimte voor verbetering als het gaat om preventie.
Lees het volledige artikel op de website van Free Press Unlimited.