Er zijn nog vier kandidaten over bij de Conservatieve leiderschapsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De parlementariërs mogen nog twee keer stemmen, waarbij er telkens iemand afvalt. De keuze tussen de laatste twee kandidaten is dan aan de Conservatieve partijleden, waar er ongeveer 200.000 van zijn. Bij de derde stemming viel de enige blanke man van het stel af. Tom Tugendhat kreeg de steun van maar 31 parlementsleden. Dit was bij de Volkskrant reden voor de krantenkop: ”Diversiteit is de eerste winnaar bij strijd om Brits premierschap: enige witte man uitgeschakeld”. Dat kan geen kwaad. Polariseren is immers iets wat alleen extreemrechtse media doen.
De race gaat nu nog tussen drie vrouwen en een man drie dames en een heer. Die heer heet Rishi Sunak, en gaat met 115 stemmen aan kop. Sunak heeft nogal een koloniale familiegeschiedenis. Zijn grootouders komen uit Punjab in Brits India. Zijn vader werd geboren in Brits Kenia, en zijn moeder in het huidige Tanzania. zelf is Rishi Sunak geboren in Southampton, in Zuid-Engeland, maar hij zit in het parlement voor het district Richmond in het noordelijke Yorkshire. Het aftreden van Sunak als Chancellor of the Exchequer was, samen met dat van Sajid Javid als Gezondheidsminister, het begin van de regeringscrisis die Boris Johnson dwong om terug te treden als partijleider. Zijn kandidatuur schijnt dan ook niet populair te zijn bij mensen die achter Johnson bleven staan.
De nummer twee in de race heet Penny Mordaunt, parlementslid voor het zuidelijke Portsmouth North. Mordaunt werd de afgelopen dagen gezien als een goede uitdager voor Sunak, maar lijkt in de derde ronde te stagneren. Ze kreeg met 82 stemmen zelfs een stem minder dan in de vorige ronde. Mogelijke reden is dat er de afgelopen tijd wat kritischer is gekeken naar haar achtergrond en vroegere werkzaamheden. Andrew Pierce van de Daily Mail stelde onlangs een dossier samen waaruit zou blijken dat Mordaunt misschien toch iets te woke is om de Conservatieven te leiden. Mordaunt zelf vindt de aanvallen onzin, en klaagt bij de BBC dat de Conservatieve kiezers beter verdienen dan dit moddergooien.
Buitenlandminister Liz Truss zat zelf in het buitenland toen Boris Johnson in de problemen kwam. Ze werd bij de vorige ronde weer derde, en haalde 71 stemmen. Truss heeft zich in het verleden uitgesproken tegen identiteitspolitiek, en belooft nu op de eerste dag van haar premierschap de belastingen te verlagen. Ook bepaald niet woke is de zwarte vrouw in het gezelschap. Kemi Badenoch komt uit een Nigeriaans gezin. Vice schreef in september vorig jaar een interessant stuk, gebaseerd op gelekte WhatsApp-berichten. Badenoch zegt niets te voelen voor geklaag over het koloniale verleden, en stelt dat het Britse Rijk simpelweg zorgde voor andere groepen winnaars en verliezers in een toch al oneerlijke Afrikaanse samenleving. Badenoch haalde in de derde ronde 58 stemmen, en valt waarschijnlijk af. Ze zou nog wel de rol van ”kingmaker” (of queenmaker, zo u wilt) kunnen spelen door haar steun uit te spreken voor een van de andere kandidaten.