Buitenland

Giorgia Meloni belooft dat Italië niet uit EU zal stappen als zij premier wordt

25-08-2022 13:31

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. Bron: Alessia Pierdomenico via Shutterstock.

ROME, 25 augustus (Reuters) – De ambitieuze uitgavenplannen van de Italiaanse rechtse alliantie zullen de begrotingsregels van de Europese Unie respecteren en geen gat slaan in de financiën van het land, zei de leider van de partij die de peilingen aanvoert in de aanloop naar de nationale verkiezingen volgende maand.

De rechts-conservatieve nationaliste Giorgia Meloni, die wordt beschouwd als de eerste vrouwelijke premier van Italië, zei dat ze zich wilde concentreren op investeringen om de chronisch zwakke economische groei van Italië te stimuleren, maar beloofde verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van de overheidsfinanciën, die onder schulden gebukt gaan.

“Ik ben zeer voorzichtig… Geen verantwoordelijk persoon, voordat hij een volledig beeld heeft van de middelen die kunnen worden geïnvesteerd, kan zich voorstellen de financiën van het land te slopen,” vertelde ze Reuters in een interview in haar kantoor in het parlement.

De verkiezingen van 25 september werden in juli uitgeschreven na de val van de regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi.

Meloni’s partij ‘Broeders van Italië’ vormden de belangrijkste oppositie tegen Draghi en opiniepeilingen suggereren dat haar rechts-conservatieve blok, inclusief de Liga en Forza Italia, klaar is om te winnen.

Beleggers zagen het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank, Draghi, als een veilige keuze en zijn aftreden heeft voor onzekerheid gezorgd. Volgens gegevens van S&P Global Market Intelligence zijn de weddenschappen van beleggers tegen de Italiaanse staatsobligatiemarkt het hoogst sinds 2008, een teken van groeiende ongerustheid over de economische en politieke vooruitzichten van Italië.

Het manifest van de rechtse alliantie beloofde forse belastingverlagingen, vervroegde uittreding en amnestie om lopende belastinggeschillen te beslechten, wat moeilijk uitvoerbaar lijkt in een land waarvan de overheidsschuld dit jaar op 147% van het bbp wordt geschat.

“We hebben een aantal dingen op papier gezet die afhankelijk zijn van staatsrekeningen… Het eerste wat we zouden moeten doen is de begrotingswet en we zijn duidelijk van plan om deze binnen de vereiste parameters te maken,” zei ze.

Meloni, wier partij in het verleden anti-euro standpunten heeft ingenomen, haast zich om de markten en partners gerust te stellen dat als zij premier wordt, zij geen tijdperk van conflict met de Europese instellingen zal inluiden.

“Wij willen een andere houding van Italië op het internationale toneel, bijvoorbeeld in de omgang met de Europese Commissie, maar dat betekent niet dat wij Europa willen vernietigen, dat wij uit Europa willen stappen, dat wij gekke dingen willen doen,” zei ze.

“Het betekent gewoon dat we moeten uitleggen dat de verdediging van het nationale belang voor ons net zo belangrijk is als voor de Fransen en de Duitsers.

Ze weigerde een vraag te beantwoorden over speculaties in de media over een mogelijke rol in een toekomstige conservatieve regering voor ECB-bestuurslid Fabio Panetta, maar zei dat hij een persoon is “van het hoogste niveau”.

Meloni zei dat het stabiliteits- en groeipact van de EU, dat tot doel heeft het begrotingstekort onder 3% van het bbp en de overheidsschuld onder 60% van het bbp in het hele blok te houden, niet opnieuw kan worden ingevoerd zoals het was voordat het in 2020 in de ijskast werd gezet vanwege de pandemie van het coronavirus.

Meloni suggereerde dat het geld dat nodig is om de gevolgen van de energiecrisis voor bedrijven en gezinnen op te vangen, uit dergelijke berekeningen kan worden gehaald.

“Wat de energiekwestie betreft, zouden de landen die de grootste moeilijkheden ondervinden door hun schulden uit het verleden, beter geholpen kunnen worden”, zei ze.

Meloni sloot uit dat ze van plan is de volledige controle over de nationale energieconcerns Eni en Enel over te nemen, zoals de Franse regering met EDF wil doen, en zei dat de twee bedrijven in hun huidige vorm succesvol zijn.

Zij is echter van mening dat het de plicht van de regering is om nationaal relevante activa af te schermen en overnames door buitenlandse groepen te voorkomen.

‘Broeders van Italië’ wil dat staatslening Cassa Depositi e Prestiti (CDP) de controle over voormalig telefoonmonopolie Telecom Italia overneemt en haar breedbandnetwerk beheert.

“Mijn doel is een niet-verticaal geïntegreerd netwerk in handen van de staat en particuliere exploitanten die onder vrije concurrentie opereren”, aldus Meloni.

De demissionaire regering zet ook vaart achter de plannen om een meerderheidsaandeel in het staatsbedrijf ITA Airways te verkopen. ‘Broeders van Italië’ heeft zich daar tegen verzet en gezegd dat het aan de volgende regering is om een beslissing te nemen.