Buitenland

Interview – Giorgia Meloni: ‘Telkens als er verkiezingen zijn wordt fascistische alarmbel geluid’

25-08-2022 17:21

Giorgia Meloni
The leader of the political party of Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, during a political meeting for the administrative elections. Turin, Italy - September 2021. MikeDotta / Shutterstock.com

ROME, 25 augustus (Reuters) – Italië zal de economische expansie van China beperken en Oekraïne militair blijven steunen als een rechts bondgenootschap de verkiezingen van volgende maand wint, vertelt de Italiaanse nationalistische leider Giorgia Meloni (45) aan Reuters.

Meloni is in pole position om de volgende premier van het land te worden, met haar ‘Broeders van Italië’ partij die naar verwachting een conservatief blok naar een ruime overwinning zal leiden in de nationale stemming van 25 september.

‘Telkens wanneer er verkiezingen zijn, wordt de fascistische alarmbel geluid. Je kunt zien hoe belachelijk het is als ze video’s opgraven die gemaakt zijn toen ik 15 was’

China

De volgende regering zal het hoofd moeten bieden aan een snel veranderend internationaal landschap, met zowel Rusland als China die het Westen uitdagen, zegt Meloni, eraan toevoegend dat onder haar leiderschap Italië niet “de zwakke schakel” zou zijn in de Westerse alliantie.

“Oekraïne…is het topje van de ijsberg van een conflict waarvan het doel de herziening van de wereldorde is. Rusland is op dit moment luider en China is stiller, maar zijn penetratie bereikt overal,” zegt ze in een interview.

Italië was in 2019 het eerste grote geïndustrialiseerde land dat deel ging uitmaken van China’s Belt and Road Initiative – een kolossaal project dat Beijing’s handelsbereik moet vergroten.

Tot nu toe is er weinig gekomen van het pact, dat werd ondertekend tijdens een staatsbezoek aan Italië door de Chinese president Xi Jinping, en Meloni zegt dat ze niet zal proberen om het voort te zetten.

Meloni zegt dat ze er niet naar zal streven. “Er is geen politieke wil van mijn kant om Chinese expansie in Italië of Europa te bevorderen,” zegt ze, eraan toevoegend dat ze gekant is tegen het Europese streven om elektrische voertuigen te promoten, zeggende dat het beleid China zou bevoordelen, een belangrijke producent van batterijen voor elektrische auto’s.

‘De beste manier om de asielzoekersstroom een halt toe te roepen is het sluiten van een overeenkomst met Libië vergelijkbaar met de overeenkomst die de EU heeft met Turkije’

Rusland

Hoewel Meloni Oekraïne consequent heeft gesteund in het conflict met Rusland, hebben haar twee belangrijkste politieke bondgenoten, Liga-leider Matteo Salvini en Forza Italia leider Silvio Berlusconi, vraagtekens gezet bij de wijsheid van Rome om wapens naar Kiev te sturen.

Meloni zegt dat ze niet van plan is haar huidige steun aan Oekraïne op te geven, en zegt dat het clichébeeld van Italië als een lichtgewicht natie van “spaghetti en mandolines” moest stoppen.

“Ik wil dat Italië sterk staat op het internationale schaakbord,” zegt ze, sprekend vanuit haar parlementaire kantoor met uitzicht op Rome.

Mussolini

Meloni’s fractie, ‘Broeder van Italië’, gaat terug tot een postfascistische partij die werd opgericht door aanhangers van dictator Benito Mussolini, uit de Tweede Wereldoorlog.

Haar belangrijkste politieke tegenstander, Enrico Letta, de leider van de centrum-linkse Democratische Partij, zei deze maand dat Italiaans nationalistisch rechts een bedreiging vormt voor de Europese democratie.

Vervolgens dook een video op waarin Meloni, als tiener politiek activiste, Mussolini prees als “een goed politicus”.

Gevraagd naar de opmerking, zegt ze dat haar opvattingen sinds de jaren negentig zijn veranderd en ze beschuldigt  Letta van het op onverantwoorde wijze verspreiden van ongegronde angst in het buitenland over haar mogelijke verkiezing.

“Telkens wanneer er verkiezingen zijn, wordt de fascistische alarmbel geluid. Je kunt zien hoe belachelijk het is als ze video’s opgraven die gemaakt zijn toen ik 15 was,” zei ze.

Asielzoekers

Meloni heeft haar partij vergeleken met de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten en de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië. Ze zegt echter dat ze niet van plan is hun voorbeeld te volgen op belangrijke beleidsterreinen, zoals het besluit van de VS in 2020 om de Israëlische ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, of het Britse voorstel om asielzoekers naar Rwanda te sturen om ze ervan te weerhouden het Kanaal over te steken.

Sinds 2011 hebben meer dan 800.000 migranten Italië bereikt, de meesten via boten uit Noord-Afrika.

Meloni zegt dat de beste manier om de aankomsten een halt toe te roepen het sluiten van een overeenkomst met Libië zou zijn, vergelijkbaar met de overeenkomst die in 2016 met Turkije werd gesloten, waarbij de Europese Unie Ankara betaalt om vluchtelingen te huisvesten en te voorkomen dat ze naar Europa proberen te komen.

Ze wuift de bezorgdheid over de welig tierende mensenrechtenschendingen in Libië weg en zegt dat internationale organisaties vluchtelingenkampen kunnen beheren en kunnen helpen bij het identificeren van legitieme asielzoekers die vervolgens naar landen in de Europese Unie worden gestuurd.

Euro

Nog in 2014 riep ‘Broeders van Italië’ op tot de ontmanteling van de euro. Sindsdien is de organisatie daarop teruggekomen en steunt ze nu de “volledige toetreding” van Italië tot de Europese integratie.

Meloni zegt echter dat de vorige regeringen te veel naar Brussel hebben geluisterd en belooft een robuustere aanpak.

“Het betekent gewoon dat we moeten uitleggen dat de verdediging van nationale belangen voor ons even belangrijk is als voor de Fransen en de Duitsers,” zegt ze.

 

Lees ook over dit onderwerp:
Ophef in Italië om tweet met verkrachtingsbeelden door partijleider rechtsconservatieve partij
Twitter verwijdert verkrachtingsvideo geplaatst door premier-kandidaat Giorgia Meloni
Giorgia Meloni belooft dat Italië niet uit EU zal stappen als zij premier wordt