Buitenland

Het ellenlange strafblad van Canadese massamoordverdachte Myles Sanderson (32)

07-09-2022 16:49

Courtesy of Sask. RCMP

JAMES SMITH CREE NATION, Saskatchewan (AP) – Terwijl een Canadese inheemse gemeenschap zich bezighoudt met een dodelijke steekpartij door twee van haar eigen mensen, geven velen de schuld aan het welig tierende drugs- en alcoholgebruik dat zij in verband brengen met het falen van de overheid – en anderen vragen zich af waarom de hoofdverdachte onlangs is vrijgelaten uit de gevangenis ondanks een lange geschiedenis van geweld.

‘Myles Sanderson’s jeugd werd gekenmerkt door geweld, verwaarlozing en drugsmisbruik en leidde tot een “cyclus van drugsmisbruik’

Myles Sanderson, heeft 59 strafrechtelijke veroordelingen, volgens documenten die AP heeft ingezien. Hij zat een straf van vier jaar en vier maanden uit op beschuldigingen van onder meer mishandeling met een wapen, mishandeling van een politieagent en beroving toen hij werd vrijgelaten.

Minister van Openbare Veiligheid Marco Mendicino zei dat hij van de paroolcommissie te horen heeft gekregen dat er een onderzoek zal komen naar de beoordeling van Myles Sanderson, die voortvluchtig blijft en woensdag het onderwerp is van een grootschalige klopjacht.

“Ik wil de redenen weten achter de beslissing om hem vrij te laten, zei hij. “Ik ben zeer bezorgd over wat hier gebeurd is.”

Veel van zijn misdaden in het verleden zijn gepleegd toen hij dronken was, en hij vertelde de reclasseringsambtenaren dat het drugsgebruik hem buiten zinnen maakte. Hij werd gezocht voor een schending van zijn voorwaardelijke vrijlating sinds mei.

“Het drugs- en alcoholprobleem in deze reservaten loopt uit de hand,” zei Ivor Wayne Burns, wiens zus in het weekend werd gedood. “We hebben dode mensen en we hebben al eerder gevraagd dat er iets aan gedaan zou worden.”

Sanderson, 32 jaar, en zijn broer Damien worden beschuldigd van het doden van 10 mensen en het verwonden van 18 anderen tijdens de aanvallen die zich verspreidden over het landelijke reservaat en in de nabijgelegen stad Weldon, Saskatchewan. Damien’s lichaam werd maandag gevonden in de buurt van de aanslagen, en de politie onderzoekt of zijn broer hem heeft vermoord.

‘De Raad is van mening dat u geen onnodig risico voor de samenleving vormt als u voorwaardelijk vrijkomt’

De Saskatchewan Coroner’s Service zei woensdag dat negen van de doden afkomstig waren van de James Smith Cree Nation: Thomas Burns, 23; Carol Burns, 46; Gregory Burns, 28; Lydia Gloria Burns, 61; Bonnie Burns, 48; Earl Burns, 66; Lana Head, 49; Christian Head, 54, en Robert Sanderson, 49. Eén was afkomstig uit Weldon, de 78-jarige Wesley Patterson.

De lijkschouwersdienst en de politie zeiden dat ze geen van de relaties van de geïdentificeerde personen willen bevestigen.

Het reservaat, dat ongeveer 1900 inwoners telt, dankt zijn naam aan een stamhoofd dat in 1876 een overeenkomst tekende over landerijen met de Canadese Kroon en andere stammen, aldus de website. Meer stamleden wonen buiten het reservaat, met een totaal van ongeveer 3.400 leden.

Zoals veel Canadese inheemse gemeenschappen heeft het reservaat een donkere geschiedenis achter de rug.Vanaf de 19e eeuw tot aan de jaren ’70 van de vorige eeuw werden meer dan 150.000 inheemse kinderen in Canada weggerukt bij hun families en geplaatst in door de overheid gefinancierde christelijke internaten. Het doel was hen te kerstenen en te assimileren in de reguliere maatschappij, die door de vorige Canadese regeringen als superieur werd beschouwd.

Inheemse leiders beschuldigen de erfenis van het misbruik en het isolement op deze scholen als een hoofdoorzaak van de epidemische cijfers van alcohol- en drugsverslaving die nu in de Canadese reservaten voorkomen.

“Dit is de vernietiging waarmee we geconfronteerd worden wanneer schadelijke illegale drugs onze gemeenschappen binnendringen, en we eisen van alle autoriteiten dat ze de leiding nemen van de chiefs en councils en hun leden om veiligere en gezondere gemeenschappen voor onze mensen te creëren,” zei chief Bobby Cameron van de Federation of Sovereign Indigenous Nations.

De paroolcommissie verwees naar de intergenerationele gevolgen van de residentiële scholen en zei dat die kunnen hebben bijgedragen aan het criminele verleden van Myles Sanderson. Het was echter niet duidelijk of de broers of familieleden de scholen hadden bezocht.

Myles Sanderson’s jeugd werd gekenmerkt door geweld, verwaarlozing en drugsmisbruik en leidde tot een “cyclus van drugsmisbruik, het opzoeken van negatieve leeftijdsgenoten en gewelddadig gedrag”, aldus de parooldocumenten. Hij leefde tussen het huis van zijn vader in de stad en het huis van zijn grootouders in een reservaat. In beide huishoudens was er sprake van geweld en misbruik, aldus het document.

Sanderson begon te drinken en marihuana te roken toen hij ongeveer 12 jaar oud was om met problemen om te gaan, aldus het document. Cocaïne volgde snel daarna.

Parooldocumenten tonen aan dat hij in juli 2017 het huis van zijn ex-vriendin binnenstormde terwijl ze bij vrienden was, een gat in de deur van een badkamer sloeg terwijl zijn twee kinderen zich in een badkuip verstopten en een cementblok naar een buiten geparkeerd voertuig gooide.

Hij raakte een paar dagen later in gevecht in een winkel, waarbij hij dreigde een werknemer te doden en het huis van zijn ouders in brand te steken, aldus documenten.

In november bedreigde hij een medeplichtige om een fastfoodrestaurant te overvallen door hem met een vuurwapen op het hoofd te slaan en op zijn hoofd te stampen. Vervolgens stond hij op de uitkijk tijdens de overval.

In april 2018 stak hij tijdens het drinken twee mannen neer met een vork en sloeg hij iemand bewusteloos.

Hij kwam twee keer in de problemen toen hij in de gevangenis zat omdat hij smokkelwaar had, voordat hij in augustus 2021 op wettelijke vrijlating werd vrijgelaten. Maar hij kwam dat jaar in de problemen en zijn vrijlating werd gewijzigd omdat hij niet eerlijk was geweest tegen zijn reclasseringsambtenaar over het voortzetten van wat hij erkende een “stormachtige” relatie met zijn echtgenote te zijn.

Myles Sanderson zei dat zijn jeugd “drugsmisbruik en geweld normaliseerde.

“Maar hij zei dat hij nuchter was gebleven, werk had gevonden als hulp voor een ouderling, een therapeut had geregeld om huiselijk geweld en andere problemen aan te pakken.” En in februari liet de raad hem vrij, maar voegde voorwaarden toe om het contact met zijn echtgenoot en kinderen te beperken en te controleren.

In de reclasseringsdocumenten stond ook dat hij geen relaties – intiem of niet-seksueel – met vrouwen mocht aangaan, tenzij hij vooraf schriftelijke toestemming van zijn reclasseringsambtenaar had gekregen.

“De Raad is van mening dat u geen onnodig risico voor de samenleving vormt als u voorwaardelijk vrijkomt”, aldus de documenten.

Maar ambtenaren zeggen dat hij zijn voorwaardelijke vrijlating heeft geschonden, en in mei werd een Crime Stoppers bulletin uitgegeven voor Sanderson, met de waarschuwing dat hij onwettig op vrije voeten was.

Sharna Sugarman, die een GoFundMe voor de slachtoffers organiseerde, vraagt zich af waarom de paroolcommissie hem vrijliet en waarom Sanderson nog steeds vrij rondliep, zoveel maanden nadat hij als “onwettig op vrije voeten” werd beschouwd.

“Dat is gewoon schandalig voor mij,” zegt Sugarman, een raadsman die in 2010 en 2011 in de gemeenschap werkte en een van de steekpartijen slachtoffers – Gloria Lydia Burns – als een cliënt telt. “Als ze beweren dat ze naar hem op zoek zijn geweest, nou dan heb je niet zo goed gezocht.”

Mendicino, Canada’s minister van Openbare Veiligheid, zegt dat hij wil weten of er fouten zijn gemaakt tijdens het voorwaardelijk vrijlatingproces.

“Het moet een onafhankelijk onderzoek zijn,” zei hij.

Associated Press, vertaald door TPO