Met ongeveer 95 procent van de stemmen geteld zijn de Zweedse verkiezingen spannender dan ze in jaren geweest zijn. De sociaaldemocraten worden weliswaar weer de grootste, maar de rechtse Zweden Democraten lijken de tweede partij van het land te worden. Bovendien is het nog maar de vraag of het linkse of rechtse partijenblok als geheel de grootste wordt. Als de rechtse winnen, dan kan er een coalitieregering komen inclusief de Zweden Democraten. Het cordon sanitaire waarin die partij zich begeeft, zou daarmee definitief doorbroken zijn.
In dit kader is er een interessante nieuwkomer, die mogelijk een zetel krijgt in de Riksdag, en die sowieso in de komende jaren nog wel eens kan groeien. De Partiet Nyans, in het Nederlands Nuance Partij, is een partij die zegt er voor alle Zweden te willen zijn. De lijst van de partij bestaat voornamelijk uit islamitische kandidaten met een migratieachtergrond. De partij doet mee aan de landelijke verkiezingen, en de raadsverkiezingen in een aantal grote steden.
De partij mikt op een zetel in een kiesstelsel waarin het nieuwkomers moeilijk gemaakt wordt. Zweden heeft een kiesdrempel van 4 procent, iets waar zelfs de kleinere linkse en rechtse partijen mee worstelen. Als een partij onder de landelijke kiesdrempel valt, kan deze nog een zetel in de Riksdag winnen via het districtenstelsel. 310 van de 349 zetels in het parlement zijn verdeeld onder 29 kiesdistricten. Een kleine partij die 12 procent van de stemmen haalt binnen een kiesdistrict, kan zo alsnog een zetel bemachtigen.
Nyans zegt op de eigen site het parlement in te willen, omdat ”de liberalen niet liberaal en de socialisten niet langer socialistisch zijn”. Dit laatste lijkt een verwijzing naar de koers van de sociaaldemocraten, die tijdens de campagne een veel strenger programma op het gebied van immigratie en integratie presenteerden. De Nyans Partij hoopt te kunnen profiteren van mensen die de sociaaldemocraten nu te rechts vinden.
Wat opvalt is dat partij het behartigen van verschillende minderheden voorop zet. Afrofobie, islamofobie, christofobie en antisemitisme moeten allemaal als aparte misdrijven vervolgd kunnen worden. Ook wil de partij opkomen voor de Sami, de inheemse bevolking van het noorden van Scandinavië. De partij, die tegen racisme zegt te zijn, wil diversiteitsquota’s voor ondervertegenwoordigde raciale en etnische groepen in het bedrijfsleven en onderwijs.
Nyans wil ook dat Afro-Zweden en moslims worden erkend als ”nationale minderheden” in de Zweedse grondwet. Deze speciale status erkent de diepe historische band van deze groepen met het land. De grondwet erkent momenteel Sami, Roma, Joden, Zweedse Finnen, en Tornedalers (een oudere groep Zweedse Finnen in het noorden, die daar al sinds de middeleeuwen wonen). De status van erkende minderheid geeft deze groepen het recht om in hun eigen taal onderwijs te volgen op kosten van de staat. Groepen met een duidelijke regio als thuisland, zoals de Sami, mogen daar verwachten dat ze in hun eigen taal met de overheid kunnen communiceren. Iets soortgelijks wil Nyans dus uitbreiden naar nieuwere minderheden. In de sectie over ondernemerschap schrijft de partij bijvoorbeeld dat de belastingdienst in meer talen moet kunnen communiceren. Zo moeten ondernemers die het Zweeds slecht machtig zijn beter geholpen worden.
Er zijn duidelijk een paar kwesties waarmee de partij vooral denkt aan islamitische kiezers. Wie de site opent krijgt direct de opties voor de Turkse en Arabische versies. Als één van de hoofdthema’s wil de partij duidelijk maken dat het tegen een boerkaverbod is. Ook moet het ontkennen van de Srebrenica-genocide op Bosnische moslims strafbaar gesteld worden. Verder is er natuurlijk aandacht voor het Israël-Palestina conflict, en wil de partij sancties tegen Israël. De partij is voorstander van Bosnische en Turkse toetreding tot de Europese Unie, een organisatie die zich volgens de partij steeds meer gedraagt als ”een christelijke club” met ”in toenemende mate gesloten deuren richting de buitenwereld”.