Politiek Buitenland

President Biden bevestigt dat VS Taiwan zullen verdedigen bij invasie door China

19-09-2022 10:33

Taiwan
Kaohsiung, Taiwan - May 11, 2018. beeboys / Shutterstock.com

BEIJING (AP) – De Chinese regering bekritiseerde maandag de verklaring van president Joe Biden dat Amerikaanse strijdkrachten Taiwan zouden verdedigen als Peking probeert binnen te vallen als een schending van de Amerikaanse toezeggingen over het zelfbestuurde eiland, maar gaf geen indicatie van mogelijke vergelding.

Lees ook: ‘Toegeven aan onrechtmatige aanspraken China op Taiwan zal regio alleen maar destabiliseren’

Biden zei “ja” toen hem tijdens een zondag uitgezonden interview in het programma 60 Minutes van CBS News werd gevraagd of “Amerikaanse strijdkrachten, Amerikaanse mannen en vrouwen, Taiwan zouden verdedigen in geval van een Chinese invasie”.

De opmerking werd toegevoegd aan de uitingen van officiële Amerikaanse steun voor de eilanddemocratie tegenover het toenemende machtsvertoon van de regerende Communistische Partij van het vasteland, die Taiwan opeist als deel van haar grondgebied.

Zonder Biden bij naam te noemen, zei een woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat de “opmerkingen van de VS” in strijd zijn met de verbintenis van Washington om formele onafhankelijkheid voor Taiwan niet te steunen, een stap die volgens Peking tot oorlog zou leiden.

“China betreurt en verwerpt dit ten zeerste en heeft klachten ingediend bij de VS”, aldus de woordvoerster, Mao Ning.

CBS News meldde dat het Witte Huis na het interview liet weten dat het beleid van de VS niet is veranderd. Dat beleid zegt dat Washington wil dat de status van Taiwan vreedzaam wordt opgelost, maar zegt niet of Amerikaanse troepen kunnen worden gestuurd als reactie op een Chinese aanval.

Nancy Pelosi

De spanning neemt toe na pogingen van de Chinese regering van president Xi Jinping om Taiwan te intimideren door raketten in de nabijgelegen zee af te vuren en straaljagers naar het eiland te vliegen na bezoeken aan Taipei van politieke figuren waaronder de Amerikaanse Speaker of the House Nancy Pelosi.

China riep Washington op “Taiwan-gerelateerde kwesties voorzichtig aan te pakken” en “geen verkeerde signalen af te geven” aan aanhangers van de onafhankelijkheid van Taiwan “om verdere schade aan de betrekkingen tussen China en de VS en aan de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan te voorkomen”.

Taiwan en China zijn in 1949 gesplitst na een burgeroorlog die eindigde met de communistische partij aan het hoofd van het vasteland. De twee regeringen zeggen dat zij één land zijn, maar betwisten wie het recht heeft de nationale leider te zijn.

“Wij zullen ons uiterste best doen om met de grootst mogelijke oprechtheid te streven naar het vooruitzicht van een vreedzame hereniging, terwijl wij geen activiteiten zullen tolereren die erop gericht zijn China te splitsen en ons de mogelijkheid voorbehouden alle nodige maatregelen te nemen”, aldus de woordvoerder van de Chinese regering.

Dankbaarheid

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan toonde Biden “oprechte dankbaarheid” voor de “bevestiging van de rotsvaste belofte van de Amerikaanse regering van veiligheid aan Taiwan”.

Taiwan zal zich “verzetten tegen autoritaire expansie en agressie” en “het nauwe veiligheidspartnerschap verdiepen” met Washington en andere regeringen “die er net zo over denken” om de regionale stabiliteit te beschermen, aldus de verklaring.

Washington is volgens de federale wet verplicht ervoor te zorgen dat Taiwan over de middelen beschikt om zich te verdedigen, maar zegt niet of er Amerikaanse troepen zullen worden gestuurd. De Verenigde Staten hebben geen formele betrekkingen met het eiland maar onderhouden informele diplomatieke banden.

De communistische partij heeft de meeste buitenlandse regeringen overgehaald om hun officiële erkenning aan Peking over te dragen, hoewel veel regeringen informele banden onderhouden en uitgebreide handels- en investeringsbetrekkingen met Taiwan onderhouden. De officiële diplomatieke partners van het eiland zijn meestal kleine, arme landen in Afrika en Latijns-Amerika.

“Taiwan is een onvervreemdbaar deel van China,” zei de Chinese woordvoerder. “De regering van de Volksrepubliek China is de enige wettelijke regering die heel China vertegenwoordigt.”

Onafhankelijkheid

Washington zegt formele onafhankelijkheid voor Taiwan niet te steunen, een standpunt dat Biden in het zondag uitgezonden interview herhaalde.

“Taiwan oordeelt zelf over zijn onafhankelijkheid,” zei de president. “We moedigen hun onafhankelijkheid niet aan.”

In mei zei Biden “ja” toen hem op een nieuwsconferentie in Tokio werd gevraagd of hij bereid was militair in te grijpen om Taiwan te verdedigen als China zou binnenvallen.