Buitenland

Aanklacht tegen federale bescherming social media binnenkort bij US Supreme Court

03-10-2022 16:11

Mark Zuckerberg
Phil Pasquini/Shutterstock.com

WASHINGTON, 3 oktober (Reuters) – De US Supreme Court (het Amerikaanse Hooggerechtshof) heeft maandag ingestemd met een aanklacht tegen de federale bescherming van internet- en sociale mediabedrijven die hen vrijstelt van verantwoordelijkheid voor door gebruikers geplaatste inhoud in een zaak over een Amerikaanse studente die in 2015 werd doodgeschoten tijdens een aanslag door islamitische militanten in Parijs.

De rechters behandelden het beroep van de ouders en andere familieleden van Nohemi Gonzalez, een 23-jarige vrouw uit Californië die in Parijs studeerde, tegen de uitspraak van een lagere rechtbank die YouTube, dat eigendom is van Google LLC, vrijsprak van wandaden in een rechtszaak die de familie had aangespannen op grond van een Amerikaanse antiterrorismewet. Google en YouTube maken deel uit van Alphabet Inc.

In de rechtszaak werd Google beschuldigd van materiële ondersteuning van terrorisme in strijd met de antiterrorismewet, een federale wet waarmee Amerikanen schade kunnen verhalen in verband met “een daad van internationaal terrorisme”. De rechtszaak beweerde dat YouTube via computeralgoritmen aan bepaalde gebruikers video’s van de militante groepering Islamitische Staat, die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs heeft opgeëist, heeft aanbevolen.

Aanslag Istanbul

De andere zaak waarmee het hof heeft ingestemd betreft de Jordaanse staatsburger Nawras Alassaf. Hij kwam om bij de aanslag in 2017 op de nachtclub Reina in Istanbul waar een schutter die gelieerd is aan Islamitische Staat 39 mensen doodde.

De nabestaanden van Alassaf klaagden Twitter, Google en Facebook aan wegens hulp aan terrorisme, met het argument dat de platforms de Islamitische Staat hielpen groeien en niet ver genoeg gingen in hun pogingen om terroristische activiteiten op hun platforms te beteugelen. Een lagere rechtbank liet de zaak doorgaan.

Sociale media-bedrijven kunnen normaal gesproken niet zomaar aansprakelijk worden gehouden voor schade die ontstaat door hun content vanwege Section 230 in de Communications Decency Act. Mocht de Surpreme Court beslissen dat social media-bedrijven in elk geval bij ‘daden van internationaal terrorisme’ wél aansprakelijk kunnen worden gehouden dan kan dat in de toekomst verregaande gevolgen hebben voor social media-bedrijven en Amerikaanse wetgevers.

 

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel Reuters, drie alinea’s toegevoegd met verslaggeving van Associated Press en TPO