Buitenland

22 kinderen in Thailand werden afgeslacht terwijl ze lagen te slapen

07-10-2022 12:02

Thailand
A family of a victim mourns as they bring a blanket and a milk bottle during a ceremony for those killed in the attack on the Young Children's Development Center in the rural town of Uthai Sawan, north eastern Thailand, Friday, Oct. 7, 2022. A former policeman facing a drug charge burst into a day care center in northeastern Thailand on Thursday, killing dozens of preschoolers and teachers before shooting more people as he fled in the deadliest rampage in the nation's history. (AP Photo/Sakchai Lalit)

UTHAI SAWAN, Thailand 7 oktober (Reuters) – Het was dutjestijd in het Uthai Sawan Child Development Centre in het noordoosten van Thailand en 24 kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar lagen op gelijkmatig verspreide plekken op de vloer met houten panelen.

Alles leek rustig totdat een ex-agent gewapend met een pistool en een mes het kinderdagverblijf binnenstormde en het dienstdoende personeel hem niet kon tegenhouden. De voormalige politiesergeant schoot op de deur van de kamer waar de kinderen sliepen en doodde 22 van hen, meestal met een mes, in een slachtpartij die resulteerde in een van de ergste kindermoorden door één enkele moordenaar in de recente geschiedenis.

Onder de slachtoffers bevond zich een tweeling, Worapat en Weerapol Nuadkhao, die een maand voor hun vierde verjaardag zaten.

“Ze wilden taarten, chocolade en aardbeien. Ze waren een tweeling, maar ze hielden niet van dezelfde dingen,” vertelt hun moeder, Pimpa Thana, via de telefoon aan Reuters.

“Ik weet niet wat ik nu moet doen,” zegt ze met trillende stem.

De tweejarige Kritsana Sola, die van dinosaurussen en voetbal hield, was “zo blij” om elke dag naar de dagopvang te gaan om met vriendjes en speelgoed te spelen, zegt zijn tante.

“Hij mocht zich mooi aankleden in een uniform. Soms mocht hij een Chelsea voetbalshirt dragen, dat was zijn favoriet,” zegt Naliwan Duangket, terwijl ze op haar telefoon een foto laat zien van de jongen met zijn mollige gezicht, die de bijnaam ‘Captain’ kreeg.

Het kinderdagverblijf is een vertrouwd adres voor gezinnen in de nabijgelegen dorpen, met dagelijks ongeveer 90 kinderen, zei gemeenteambtenaar Jidapa Boonsom die in een kantoor ernaast werkt.

Ouders zetten de kinderen om 8 uur ‘s ochtends af voor een ochtend vol leeractiviteiten zoals lezen, kleuren en spelen. De lunch wordt gevolgd door een dutje en het is de bedoeling dat de leerlingen om 14.30 uur gewassen en klaar zijn om te worden opgehaald, aldus Jidapa.

Iets meer dan een maand geleden maakte de klas haar jaarlijkse uitstapje. Op foto’s van het uitstapje die op sociale media zijn geplaatst, zijn de kinderen gekleed in rode shirts en zwarte shorts, gympen, sommigen met hun haar in staartjes en anderen met hun sportpet achterstevoren op.

Op één foto vouwen de kinderen hun handen in gebed terwijl ze luisteren naar een gids buiten een tempel. Op een andere foto zitten ze aan de voet van een dinosaurusmodel in een museum en kijken vol ontzag omhoog. Ze lachen, trekken gezichten en poseren met hun leraren in de schoolbus.

Op de dag van de aanval waren er door de hevige regen minder kinderen bij de kinderopvang afgezet. Slechts twee van hen hebben het overleefd.

Televisieomroep Amain TV meldde dat één van de overlevenden, een meisje genaamd Honey, lag te slapen, bedekt met een deken, aan het uiteinde van de kamer.

Haar grootvader haastte zich naar de plek waar een leraar het meisje in haar armen hield en het gezicht van het kind bedekte met een doek zodat het haar dode vrienden niet kon zien.

“Het is een wonder”, zei de grootvader, die niet bij naam genoemd werd, tegen de omroep.

Voormalig politieman Panya Khamrap, 34, doodde in totaal 37 mensen, waaronder zijn vrouw en kind, voordat hij het pistool op zichzelf richtte, in een bloedbad dat de Zuidoost-Aziaten heeft geschokt.