Politiek Buitenland

Democraten-burgemeester New York roept noodtoestand uit, toestroom asielzoekers

07-10-2022 19:43

New York
Iconic New York City Skyline

NEW YORK, 7 oktober (Reuters) – Burgemeester Eric Adams van New York City heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen als reactie op de duizenden Latijns-Amerikaanse migranten die de afgelopen maanden vanaf de Amerikaanse zuidgrens naar de stad zijn gebracht en het systeem van daklozenopvang onder druk zetten.

De stad verwacht 1 miljard dollar uit te geven om de toestroom van asielzoekers in goede banen te leiden, zei Adams in een toespraak op het stadhuis. Sinds april zijn er meer dan 17.000 naar New York gekomen; sinds begin september zijn er elke dag gemiddeld vijf of zes bussen aangekomen en donderdag kwamen er negen bussen de stad binnen, zei Adams, een Democraat.

De golf van aankomsten heeft een recordaantal mensen in opvangcentra in de stad opgeleverd.

“Hoewel ons medeleven grenzeloos is, zijn onze middelen dat niet,” zei Adams, die de federale en staatsoverheden opriep om steun te verlenen. “We staan aan de rand van de afgrond.”

De noodtoestand zal het voor de stadsdiensten gemakkelijker maken om hun reactie sneller te coördineren, zei Adams.

‘Gefabriceerde crisis’

Greg Abbott, een Republikein die bij de tussentijdse verkiezingen in november een derde termijn wil halen, heeft meer dan 3000 migranten naar New York gebracht als onderdeel van een bewuste poging om de aandacht te vestigen op het recordaantal overschrijdingen van de grens tussen de VS en Mexico.

Adams heeft Abbott bekritiseerd omdat hij heeft nagelaten stadsambtenaren te waarschuwen toen hij migranten naar het noorden stuurde.

“Duizenden asielzoekers zijn New York City binnengebracht en gewoon afgezet zonder kennisgeving, coördinatie of zorg”, zei Adams vrijdag en noemde het een “gefabriceerde crisis”.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida, een Republikein, vloog onlangs een groep van ongeveer 50 migranten naar de rijke enclave Martha’s Vineyard in Massachusetts. Degenen aan boord van het vliegtuig zeiden dat ze misleid waren.

Democraten hebben Abbott en DeSantis ervan beschuldigd kwetsbare migranten te gebruiken als politieke rekwisieten, terwijl de Republikeinen de regering van president Joe Biden verwijten dat zij er niet in slaagt de stroom aan de grens te stoppen.

De door de Democraten gecontroleerde stad El Paso heeft sinds eind augustus ongeveer 7.000 migranten naar New York gebracht, hoewel de leiders van de stad zeggen dat ze samenwerken met ambtenaren van New York, in tegenstelling tot Abbott.

Muriel Bowser, de Democraten-burgemeester van Washington D.C., heeft vorige maand de noodtoestand in die stad uitgeroepen, een nieuw bureau opgericht om binnenkomende migranten op te vangen en de federale regering om financiële steun gevraagd.

 

Aanpassingen: gedeelte kop aangepast naar ‘roept noodtoestand -uit-‘, 20:25 uur.